Οι τιμές των καρτών γραφικών θα «πέσουν κατακόρυφα» - Πρόβλεψη αναλυτή

Ενώ επισημαίνει και τους λόγους για την τωρινή κατάσταση
07 Απριλίου 2022 17:18
Οι τιμές των καρτών γραφικών θα «πέσουν κατακόρυφα» - Πρόβλεψη αναλυτή

Στο πλαίσιο μιας νέας έρευνας που αναρτήθηκε στο Graphic Speak, ο αναλυτής Dr. Jon Peddie μοιράστηκε ορισμένα στοιχεία σχετικά με το πώς οι κορυφαίες κάρτες γραφικών έχουν γίνει πιο ακριβές με τα χρόνια. Συγκεκριμένα, η έρευνά του εξετάζει την τρέχουσα απότομη άνοδο στην τιμολόγηση των πρόσφατων GPUs της AMD και της Nvidia, κάνοντας και μια πρόβλεψη για το τι θα συμβεί στο μέλλον.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, ο αναλυτής επισημαίνει η μέση τιμή πώλησης των καρτών γραφικών αυξήθηκε εκθετικά καθώς έγινε δημοφιλέστερο το Ethereum mining. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι miners να αρχίζουν να προμηθεύονται GPUs, κάτι που οδήγησε σε ελλείψεις και υψηλότερες τιμές. Η κατάσταση επιδεινώθηκε όταν ξέσπασε η πανδημία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να καταρρεύσει η εφοδιαστική αλυσίδα και να εξαντληθούν τα αποθέματα. Το τελειωτικό χτύπημα ήρθαν να δώσουν οι επικήδειοι μεταπωλητές (scalpers) που εκμεταλλεύτηκαν τη ζήτηση και χρησιμοποίησαν bots για να αγοράσουν κάθε κάρτα γραφικών που υπήρχε, για να την πλασάρουν αργότερα με ένα αξιοσημείωτο “καπέλο” στο eBay.

Τα στοιχεία της έρευνας του Peddie έδειξαν ότι η πιο σημαντική αύξηση της μέσης τιμής πώλησης σημειώθηκε μεταξύ του 2019 και του 2020. Συγκεκριμένα, η μέση τιμή πώλησης καρτών γραφικών το 2019 ξεπερνούσε για λίγο τα $400. Ωστόσο, έφτασε σχεδόν τα $700 το 2020, σημειώνοντας δηλαδή αύξηση της τάξεως του 75%. Το φαινόμενο συνέχισε να κλιμακώνεται καθ' όλη τη διάρκεια του 2020 και του 2021.

Η γενική τάση που παρατηρήθηκε είναι ότι οι κάρτες γραφικών της Nvidia παρουσίασαν υψηλότερες αυξήσεις από τα αντίστοιχα μοντέλα της AMD. Για παράδειγμα, οι GeForce RTX 3090 Ti και GeForce RTX 3080 πωλούνται με τιμές μέχρι και κατά 91% και 75% υψηλότερες σε σχέση με τις προτεινόμενες της Nvidia. Ακόμη και η mainstream GeForce RTX 3050 πωλείται με καπέλο τουλάχιστον 40%. Από την άλλη, στα AMD μοντέλα τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα, με αύξηση 30% στο flagship, την Radeon RX 6900 XT.

Οι περισσότεροι ωστόσο είστε εξοικειωμένοι με την τρέχουσα κατάσταση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λοιπόν, παρουσιάζει η πρόβλεψη του αναλυτή για το μέλλον. Συγκεκριμένα, ο Peddie βλέπει κάπως αισιόδοξα τα πράγματα, τονίζοντας πως οι φουσκωμένες τιμές πιθανότατα θα πέσουν κατακόρυφα όταν οι λιανοπωλητές και οι scalpers φτάσουν να έχουν υπερβολικά αποθέματα που δεν θα μπορούν να πουλήσουν.

Βέβαια, το πότε θα έρθει αυτή η στιγμή παραμένει άγνωστο. Ας ελπίσουμε πως θα είναι το συντομότερο δυνατόν.