Η Toyota κυνηγά την Tesla στην αυτόνομη οδήγηση

Δεδομένα…πολλά δεδομένα
07 Απριλίου 2022 10:50
Η Toyota κυνηγά την Tesla στην αυτόνομη οδήγηση

Η θυγατρική Woven Planet της Toyota έχει σκοπό να προωθήσει τη χρήση τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης σε ευρεία κλίμακα, χρησιμοποιώντας φθηνές κάμερες χαρτογράφησης χωρίς να χρησιμοποιεί ακριβούς αισθητήρες όπως τεχνολογία lidar. Όπως αναφέρει το Reuters, οι χαμηλού κόστος κάμερες θα συλλέγουν δεδομένα για να εκπαιδεύσουν ένα σύστημα αυτόνομης οδήγησης, μία “καινοτομία” η οποία θα μειώσει κατά πολύ τα κόστη κάνοντας διαθέσιμη ευρέως την τεχνολογία.

Η συγκέντρωση διαφορετικών και μεγάλου όγκου δεδομένων από ένα μεγάλο στόλο αυτοκινήτων είναι κρίσιμη για να αναπτυχθεί ένα αξιόπιστο σύστημα αυτόνομης οδήγησης. Το στοίχημα της Toyota είναι να συγκεντρώσει δεδομένα από 1 εκατομμύριο οχήματα που κινούνται στο δρόμο για να μπορέσει να αναπτύξει την αυτόνομη τεχνολογία της, σε αντίθεση με την Waymo της Alphabet η οποία έχει εγκαταστήσει ακριβούς lidar αισθητήρες σε ένα μικρό αριθμό οχημάτων.

Χρειαζόμαστε πολλά δεδομένα. Και δεν είναι αποδοτικό να έχουμε ένα μικρό αριθμό δεδομένων που συλλέγονται από ένα μικρό στόλο πολύ ακριβών αυτόνομων οχημάτων. Αντιθέτως, προσπαθούμε να δείξουμε πως μπορούμε να ξεκλειδώσουμε το πλεονέκτημα της Toyota και οποιουδήποτε μεγάλου κατασκευαστή, το οποίο είναι να έχει πρόσβαση σε τεράστια ποσά δεδομένων με πολύ μικρότερο κόστος. – Michael Benisch, Αντιπρόεδρος Μηχανικής, Woven Planet

Η Woven Planet χρησιμοποιεί κάμερες που είναι 90% φθηνότερες από τους αισθητήρες που χρησιμοποιούνταν έως τώρα και μπορούν να εγκατασταθούν εύκολα σε στόλους επιβατικών αυτοκινήτων. Η πλειοψηφία των δεδομένων που θα προέρχεται από αυτές τις κάμερες θα αυξήσει την απόδοση του συστήματος στο ίδιο επίπεδο με το αν το σύστημα εκπαιδευόταν αποκλειστικά με υψηλού κόστους αισθητήρες. Ωστόσο η Toyota θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί αισθητήρες lidar και ραντάρ για τα ρομποτικά ταξί και άλλα αυτόνομα οχήματα που θα κυκλοφορήσουν στο δρόμο.

Αλλά σε πολλά χρόνια, η τεχνολογία των καμερών μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει μερικούς από τους πιο ανεπτυγμένους αισθητήρες. Το ερώτημα είναι πότε και πόσο θα μας πάρει να φτάσουμε σε ένα επίπεδο ασφάλειας και αξιοπιστίας. Δεν πιστεύω πως ξέρουμε την απάντηση σε αυτό το ερώτημα ακόμα.