Ανακαλύφθηκαν κρυφά κανάλια κάτω από το Yellowstone

Χάρη σε νέα τεχνολογία
04 Απριλίου 2022 12:21
Ανακαλύφθηκαν κρυφά κανάλια κάτω από το Yellowstone

Το εθνικό πάρκο Yellowstone στις ΗΠΑ είναι ένα από τα πιο δημοφιλή γεωθερμικά πεδία στον κόσμο, προσελκύοντας εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο. Ωστόσο οι λεπτομέρειες του υπεδάφους παρέμεναν μέχρι σήμερα κρυφές από τους επιστήμονες. Τώρα, χάρη σε ένα νέο όργανο ονόματι SkyTEM312 το οποίο στέλνει ριπές ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων και λαμβάνει διαφορετικές αντανακλάσεις ανάλογα το είδος των πετρωμάτων στο υπέδαφος, ανακαλύψαμε πολλά κανάλια τα οποία μεταφέρουν τα υδροθερμικά υγρά στην επιφάνεια, καθώς και χαρτογραφήσαμε τις γεωλογικές ρωγμές που ορίζουν αυτές τις διαδρομές.

Η γνώση μας για το Yellowstone είχε ένα κενό στο υπέδαφος. Ήταν σαν ένα μυστηριώδες σάντουιτς. Ξέρουμε πολλά για τα χαρακτηριστικά της επιφάνειας από απευθείας παρατηρήσεις και γνωρίζουμε αρκετά για το μαγματικό και τεκτονικό σύστημα αρκετά χιλιόμετρα κάτω από εργασίες γεωφυσικής, αλλά δεν ξέρουμε τι πραγματικά υπάρχει στη μέση. Αυτό το project μας επέτρεψε να συμπληρώσουμε αυτά τα κενά για πρώτη φορά.

Το όργανο μεταφέρθηκε πάνω από το Yellowstone με ελικόπτερο και τα δεδομένα που συνέλλεξε αναδομήθηκαν προσεκτικά για να αναπαραστήσουν τις υπόγειες δομές. Τα κανάλια αυτά μεταφέρουν το νερό των ρηχών σημείων και το αναμιγνύουν με καυτό νερό σε βάθος ενός χιλιομέτρου. Παραλλαγές αυτής της μίξης οδηγούν σε αποσυμπίεση λόγω βρασμού, προκαλώντας τους εντυπωσιακούς πίδακες για τους οποίους είναι γνωστό το Yellowstone.

Το ελικόπτερο δεν μπόρεσε να καλύψει όλα τα 9.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα του πάρκου και η ανάλυση του SkyTEM δεν ήταν ικανή να καλύψει κάθε ξεχωριστό κανάλι, ωστόσο τα δεδομένα είναι πολύτιμα για επιστήμονες διαφορετικών πεδίων, όπως βιολόγοι, γεωλόγοι και υδρολόγοι οι οποίοι ήδη ζητούν πρόσβαση στα δεδομένα για να βρουν από τη μικροβιολογική διαφορετικότητα έως τα ιστορικά στοιχεία των ροών λάβας.

Η συλλογή των δεδομένων είναι τόσο τεράστια που έχουμε μόλις ξύσει την επιφάνεια αυτών που υπάρχουν στο πρώτο paper. Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω σε αυτά τα δεδομένα για να δούμε τι άλλο θα ανακαλύψουμε. Και έχουμε πολλά να ανακαλύψουμε.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature.