Αυτό είναι το Earendel, το μακρινότερο άστρο που έχουμε καταγράψει (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Νέο ρεκόρ από το Hubble
02 Απριλίου 2022 10:57
Αυτό είναι το Earendel, το μακρινότερο άστρο που έχουμε καταγράψει (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Το Hubble Space Telescope έσπασε ρεκόρ, εντοπίζοντας το μακρινότερο άστρο που έχουμε βρει έως τώρα, στην ασύλληπτη από τον ανθρώπινο εγκέφαλο απόσταση των 12.9 δισεκατομμυρίων ετών φωτός. Το φως του άστρου που βλέπουμε εμείς τώρα εκπεμπόταν 900 εκατομμύρια χρόνια μετά το Big Bang και χρειάστηκε άλλα 12.8 δισεκατομμύρια χρόνια για να φτάσει σε εμάς, αριθμοί που ζαλίζουν.

Το επίσημο όνομα του αστρικού συστήματος είναι WHL0137-LS, ωστόσο οι αστρονόμοι που το εντόπισαν το ονόμασαν “Earendel”, λέξη που σημαίνει πρωινό άστρο σε παλαιά διάλεκτο των Αγγλικών. Το Earendel λοιπόν είναι 8.2 δισεκατομμύρια χρόνια παλαιότερο από τον Ήλιο και τη Γη και 12.1 δισεκατομμύρια χρόνια παλαιότερο από τα πρώτα ζώα που εμφανίστηκαν στον πλανήτη μας.

Αξίζει να σημειωθεί πως έως τώρα, τα μικρότερα αντικείμενα που μπορούσαμε να δούμε σε τέτοιες αποστάσεις ήταν συστάδες αστρικών συστημάτων. Το νέο εκπληκτικό επίτευγμα έγινε πραγματικότητα με τη βαρυτική εστίαση, τη χρήση δηλαδή της βαρύτητας των γαλαξιών η οποία καμπυλώνει το φως και μεγεθύνει αντικείμενα τα οποία υπό άλλη περίπτωση θα ήταν αδύνατο να ανιχνευθούν τόσο μακριά. Η φωτεινότητα του Earendel μεγεθύνθηκε κατά χιλιάδες φορές από το βαρυτικό φακό της συστάδας γαλαξιών WHL0137-08, καθώς βρισκόταν στην άκρη της ευθείας παρατήρησης.

Όσο για το ίδιο το Earendel, έχει 50 φορές τη μάζα του Ήλιου και είναι εκατομμύρια φορές φωτεινότερο. Μάλιστα θεωρείται πως διαθέτει ελάχιστα μέταλλα, αφού τα βαρύτερα στοιχεία δεν υπήρχαν ακόμα τόσο νωρίς μετά τη γέννηση του σύμπαντος. Αποτελείται κυρίως από υδρογόνο και ήλιο και μάλλον είναι το πρώτο άστρο που βρίσκουμε που ανήκει στους αστρικούς πληθυσμούς κατηγορίας III.

Περισσότερες πληροφορίες για το Earendel θα έχουμε όταν το James Webb Space Telescope είναι πλήρως λειτουργικό.