Modder "τσακάλι" έκανε την stock ψύκτρα της Intel πιο αθόρυβη με ένα φύλλο χαρτί

…και λίγο σελοτέιπ
31 Μαρτίου 2022 15:20
Modder "τσακάλι" έκανε την stock ψύκτρα της Intel πιο αθόρυβη με ένα φύλλο χαρτί

Οι PC hardware modders έχουν τραβήξει πολλές φορές τα βλέμματα με τις ευφάνταστες δημιουργίες τους. Τώρα, ο Patrick Bene κατάφερε να εντυπωσιάσει με την εφευρετικότητά του, καθώς έκανε αρκετά πιο αθόρυβη την stock ψύκτρα που περιλαμβάνεται με τους Core i5 επεξεργαστές της Intel, χρησιμοποιώντας δύο πάρα πολύ απλά υλικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι. Ένα φύλλο χαρτί και λίγο σελοτέιπ.

Μπαίνοντας σε λεπτομέρειες, ο Pattrick σύγκρινε την πιο προηγμένη stock ψύκτρα των Core i9 μοντέλων σε σχέση με αυτή που περιλάμβανε ο Core i5 12400 του, ανακαλύπτοντας πως στην πρώτη περίπτωση περιβάλλει τον ανεμιστήρα ένα πλαστικό περίβλημα. Ωστόσο, το ίδιο δεν ισχύει και για το απλό μοντέλο, το οποίο μάλιστα κάνει και αρκετά περισσότερο θόρυβο. Προσπαθώντας, λοιπόν, να το βελτιώσει, πήρε ένα χαρτί και δημιούργησε έναν κύλινδρο, κολλώντας τις δύο άκρες με σελοτέιπ και στη συνέχεια τον τοποθέτησε μεταξύ των μεταλλικών fins της ψύκτρας και του ανεμιστήρα. Παρόλο που πολλοί μπορεί να αγχώνονται μόνο και μόνο στην ιδέα, ο χρήστης αναφέρει πως το χαρτί δεν έβρισκε σε κανένα σημείο με τον ανεμιστήρα, ο οποίος συνέχισε να περιστρέφεται κανονικά χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

Έτσι, ο Patrick κατάφερε να μειώσει σημαντικά το θόρυβο, διατηρώντας τις θερμοκρασίες ακριβώς στα ίδια επίπεδα. Συγκεκριμένα, δοκιμάζοντας χαρτιά με διαφορετικά ύψη κατέληξε στην ιδανικότερη επιλογή, δημιουργώντας έναν κύλινδρο περίπου 4,3 εκατοστών, ο οποίος μείωσε τα επίπεδα θορύβου κατά 6dB, διατηρώντας τη μέγιστη θερμοκρασία του επεξεργαστή στους 80°C.

Να σημειωθεί πως με αυτό το mod το airflow στα VRM της μητρικής ενδέχεται να είναι μειωμένο, επομένως ο modder δεν το προτείνει σε όλους, αλλά παρόλα αυτά τα αποτελέσματα της εξερεύνησής του παραμένουν εντυπωσιακά.

Σε περίπτωση που θέλετε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες και να ακούσετε τη διαφορά του πριν και του μετά μπορείτε να βρείτε αναλυτικά το πείραμά του πατώντας εδώ.

Tags: