Η Google μειώνει τα αποτελέσματα πορνογραφικού περιεχομένου στην αναζήτηση

Με όρους φυλετικούς ή άλλους
31 Μαρτίου 2022 11:35
Η Google μειώνει τα αποτελέσματα πορνογραφικού περιεχομένου στην αναζήτηση

Η Alphabet ανακοίνωσε πως μείωσε κατά 30% την εμφάνιση αποτελεσμάτων πορνογραφικού περιεχομένου, όταν η αναζήτηση περιλαμβάνει όρους για φυλή, σεξουαλική προτίμηση και φύλο, φέρνοντας ως παράδειγμα τον όρο “έφηβη λατίνα”.

Η αλλαγή προήλθε από τη λειτουργία μίας νέας τεχνητής νοημοσύνης, γνωστή ως BERT, η οποία αναγνωρίζει καλύτερα πότε κάποιος αναζητά αποτελέσματα φυλής ή πιο γενικά. Πλέον αναζητήσεις όπως “la chef lesbienne”, “college dorm room”, “latina yoga instructor” και “lesbienne bus” εμφανίζουν πολύ διαφορετικά αποτελέσματα από αυτά που εμφάνιζαν έως τώρα.

Όλα ήταν υπερ-σεξουαλικοποιημένα αποτελέματα, με αποτέλεσμα να σοκάρονται πολλοί χρήστες.

Η αλλαγή αυτή στην Google δεν ήρθε από το πουθενά. Το 2019 η Αμερικανίδα ηθοποιός, Natalie Morales είχε αναφέρει στο Twitter πως κάνοντας μια αναζήτηση για “Latina teen” το 2019, τα μόνα αποτελέσματα που συνάντησε ήταν πορνογραφία. Μάλιστα η αναζήτηση ερχόταν σε μεγάλη αντίθεση με την αναζήτηση “Teen” η οποία απέδιδε φυσιολογικά αποτελέσματα εφήβων.

Η Google μελετά εδώ και χρόνια το προσβλητικό περιεχόμενο από αποτελέσματα αναζητήσεων και ανακοίνωσε πως τις επόμενες εβδομάδες θα χρησιμοποιήσει μία ακόμα τεχνητή νοημοσύνη ονόματι MUM για να ανιχνεύει πότε να προβάλει πηγές που σχετίζονται με υποστήριξη για αυτοκτονία, ενδοοικογενειακή βία, σεξουαλική παρενόχληση και κατάχρηση ουσιών.