Η υπερ-ανάπτυξη ενός σημείου του εγκεφάλου συνδέεται με τον αυτισμό

Χρειάζεται προσυμπτωματική αντιμετώπιση
29 Μαρτίου 2022 10:18
Η υπερ-ανάπτυξη ενός σημείου του εγκεφάλου συνδέεται με τον αυτισμό

Η αμυγδαλή του εγκεφάλου είναι μία ομάδα νευρώνων σε σχήμα αμυγδάλου, που βρίσκεται κοντά στο εγκεφαλικό στέλεχος και θεωρείται μέρος του “πρωτόγονου” εγκεφάλου που αναλαμβάνει τις ενστικτώδεις λειτουργίες και έχει σχετιστεί με τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις σε αυτά. Τώρα, μία νέα έρευνα έρχεται να συνδέσει την ταχεία ανάπτυξη της αμυγδαλής με μωρά τα οποία διαγνώστηκαν με αυτισμό έως την ηλικία των 2 ετών.

Οι ερευνητές βρήκαν πως η υπερ-ανάπτυξη αυτή συμβαίνει μεταξύ των 6 και 12 μηνών στα μωρά και θεωρούν πως οι θεραπείες για τα παιδιά που έχουν μεγάλο ρίσκο να βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας αν ξεκινούν από βρεφική ηλικία.

Η έρευνά μας δείχνει πως ο βέλτιστος χρόνος έναρξης δράσεων για την υποστήριξη παιδιών που έχουν υψηλές πιθανότητες ανάπτυξης αυτισμού, είναι κατά τον πρώτο χρόνο ζωής.

Οι ερευνητές ήξεραν πως η αμυγδαλή σε παιδιά δημοτικού που βρίσκονται στο φάσμα είναι μεγαλύτερη από άλλα παιδιά, αλλά δε γνώριζαν πότε ακριβώς ξεκινά αυτή η υπερ-ανάπτυξη. Στην μελέτη αναλύθηκαν εγκέφαλοι 400 βρεφών, 270 από τα οποία είχαν μεγαλύτερο ρίσκο ανάπτυξης αυτισμού επειδή ο μεγαλύτερος αδερφός τους είχε ήδη. Οι μαγνητικές τομογραφίες έγιναν σε ηλικίες 6 μηνών, 12 μηνών και 24 μηνών. Μέχρι την ηλικία των 24 μηνών, 58 παιδιά (21%) της ομάδας υψηλού ρίσκου, διαγνώστηκαν με αυτισμό. Έως τους 6 μήνες, όλα τα παιδιά είχαν παρόμοιο μέγεθος αμυγδαλής. Στους 12 μήνες όμως τα παιδιά που αργότερα εμφάνισαν αυτισμό, είχαν μεγαλύτερη αμυγδαλή.

Όσο πιο γρήγορα μεγάλωσε η αμυγδαλή στο βρέφος, τόσο μεγαλύτερες ήταν οι κοινωνικές δυσκολίες που εμφάνισε το παιδί όταν διαγνώστηκε με αυτισμό ένα χρόνο μετά.

Η αμυγδαλή δέχεται σήματα από το οπτικό σύστημα του εγκεφάλου και άλλα συστήματα αισθήσεων για να ανιχνεύσει απειλές. Οι ερευνητές υποθέτουν πως αρχικά προβλήματα στην οπτική και στην αισθητηριακή επεξεργασία πληροφορίας μπορεί να πιέζουν την αμυγδαλή, οδηγώντας σε υπερ-ανάπτυξη.

Οι ερευνητές ζητούν μεγαλύτερη έρευνα στον τομέα του αυτισμού και της αντιμετώπισής του.

Πρέπει να επικεντρωθούμε στην προ-συμπτωματική αντιμετώπιση η οποία μπορεί να βελτιώσει τις οπτικές και αισθητηριακές επεξεργασίες στα μωρά πριν καν εμφανιστούν τα κοινωνικά συμπτώματα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Psychiatry.