Μάθαμε τι κάνει μερικές νυχτερίδες...βαμπίρ

Και τρέφονται αποκλειστικά με αίμα
27 Μαρτίου 2022 09:58
Μάθαμε τι κάνει μερικές νυχτερίδες...βαμπίρ

Παρόλο που οι νυχτερίδες έχουν συνδεθεί στη φαντασία μας με τους βρυκόλακες, στην πραγματικότητα μόλις τρία είδη από αυτές τρέφονται με αίμα, καθώς οι περισσότερες προτιμούν φρούτα, έντομα και μικρά ζώα. Το αίμα είναι πλούσιο σε σίδηρο και πρωτεΐνη, αλλά φτωχό σε οτιδήποτε άλλο όπως θερμίδες, κάνοντάς το μία πολύ κακή επιλογή τροφής. Μία νέα έρευνα λοιπόν κατάφερε να απαντήσει στο ερώτημα γιατί ορισμένα είδη νυχτερίδας είναι τα μόνα θηλαστικά που μπορούν να επιβιώσουν με μοναδική τροφή το αίμα.

Ο λόγος εντοπίζεται σε 13 γονίδια των ειδών που τρέφονται με αίμα, τα οποία είτε είναι ανενεργά είτε λείπουν. Η απώλεια του γονιδίου REP15 οδηγεί σε γρήγορη λήψη και απόρριψη σιδήρου από το γαστρεντερολογικό σύστημα της νυχτερίδας, αποτρέποντας τη συγκέντρωσή του που οδηγεί σε επικίνδυνες επιπτώσεις. Η απουσία δύο ακόμα γονιδίων επιτρέπουν στη γλυκόζη να παραμείνει περισσότερο στο σώμα της νυχτερίδας αποτρέποντας την υπογλυκαιμία καθώς το αίμα έχει ελάχιστους υδατάνθρακες. Ένα άλλο γονίδιο θεωρείται υπεύθυνο για τις μορφολογικές μεταλλάξεις στο στομάχι της νυχτερίδας. Αντί να είναι ένα μυικό όργανο, τα στομάχια τους επεκτείνονται αποθηκεύοντας μεγάλες ποσότητες υγρού το οποίο απορροφάται σταδιακά από το σώμα.

Οι εξαιρετικές κοινωνικές ικανότητες των νυχτερίδων-βαμπίρ επίσης φαίνεται πως εξελίχθηκαν λόγω της έλλειψης ενός ακόμα γονιδίου. Επειδή δεν μπορούν να επιβιώσουν για πολύ καιρό χωρίς τροφή μιας και το αίμα έχει ελάχιστες θερμίδες, εξέλιξαν τον μηρυκασμό, την επαναφορά της τροφής από το στομάχι στο στόμα δηλαδή για να τη μοιραστούν με άλλες νυχτερίδες. Μπορούν να θυμούνται μάλιστα με ποια νυχτερίδα μοιράστηκαν τροφή στο παρελθόν για να βασιστούν σε αυτήν αν χρειαστεί στο μέλλον.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Science Advances.