Κατέρρευσε μία παγονησίδα στην Ανταρκτική, λίγο μικρότερη από τη Ρόδο (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Αφήνοντας έκπληκτους τους επιστήμονες
26 Μαρτίου 2022 12:37
Κατέρρευσε μία παγονησίδα στην Ανταρκτική, λίγο μικρότερη από τη Ρόδο (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Μία παγονησίδα λίγο μικρότερη από τη Ρόδο, μεγέθους 1.200 τετραγωνικών χιλιομέτρων, κατέρρευσε στην Ανταρκτική. Η παγονησίδα είναι μικρή με σχετικούς όρους και δεν αναμένεται να προκαλέσει μεγάλες επιπτώσεις, ωστόσο εξέπληξε τους επιστήμονες επειδή συνέβη σε μία πολύ σταθερή περιοχή της Ανταρκτικής. Μάλιστα είναι η πρώτη φορά που καταρρέει παγονησίδα στην καταγεγραμμένη ιστορία της Ανατολικής Ανταρκτικής.

Σε αυτό το σημείο της Ανταρκτικής το οποίο συνδέεται με την υψηλότερη, ξηρότερη και πιο παγωμένη περιοχή της Ανατολικής Ανταρκτικής, δεν περιμέναμε σε καμία περίπτωση να δούμε μία κατάρρευση. – Peter Neff, παγετωνολόγος του University of Minessota

Η κατάρρευση έλαβε χώρα μερικές μέρες μετά τις πρωτοφανείς υψηλές θερμοκρασίες που έπληξαν την Ανταρκτική την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο καύσωνας μάλλον ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Μάλλον βλέπουμε το αποτέλεσμα μίας αύξησης της θερμοκρασίας του ωκεανού που συμβαίνει εδώ και πολύ καιρό.

Η κατάρρευση δείχνει πως ακόμα και περιοχές που οι επιστήμονες θεωρούσαν ασφαλείς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, δεν είναι τελικά ανεπηρέαστες.

Η παγονησίδα μάλλον ήταν εκεί για χιλιάδες χρόνια και τώρα εξαφανίστηκε.