Τα χταπόδια επιλέγουν ως στέγη τα σκουπίδια των ανθρώπων αντί για όστρακα (ΕΙΚΟΝΕΣ)
Τα ανθρώπινα απορρίμματα τα συναντάμε τόσο συχνά στη θάλασσα, που είναι ευκολότερο πλέον για τα χταπόδια να τα χρησιμοποιήσουν για στέγη αντί για κοράλλια και όστρακα που συναντάμε πλέον όλο και πιο σπάνια. Μία συστηματική ανάλυση φωτογραφιών και βίντεο από όλο τον κόσμο δείχνει 24 είδη κεφαλόποδων να χρησιμοποιούν σκουπίδια για να τα κάνουν σπίτι τους. Εδώ και χρόνια δύτες και ερευνητές παρατηρούν πως τα χταπόδια χρησιμοποιούν γυάλινα μπουκάλια, κεραμικά σκεύη, μεταλλικούς σωλήνες, σκουριασμένες κονσέρβες και πλαστικά ποτήρια για να προστατευτούν από τους θηρευτές.
Τα ανθρώπινα σκουπίδια μπορεί να είναι χρήσιμα για τα χταπόδια προσφέροντας μία εναλλακτική σε φυσικές μορφές προστασίας, αλλά οι ερευνητές ανησυχούν για το τι θα γίνει αν αυτά τα έξυπνα πλάσματα γίνουν εξαρτημένα από τη ρύπανσή μας για καταφύγιο.
Κάθε προφανής θετική επίπτωση θα έχει και πολλές επιβλαβείς και έμμεσες επιπτώσεις.
Για παράδειγμα, έχουν καταγραφεί χταπόδια που έχουν κάνει μπαταρίες σπίτι τους και εκτίθενται σε τοξικά χημικά ή βαρέα μέταλλα.
Ένα συγκεκριμένο είδος, το Paroctopus cthulu στη Βραζιλία, έχει παρατηρηθεί να χρησιμοποιεί αποκλειστικά σκουπίδια ως καταφύγιο και δεν υπάρχει καμία επίσημη αναφορά να τα τοποθετεί σε φυσικά αντικείμενα όπως όστρακα. Το είδος συνηθίζει να επιλέγει τα κουτάκια μπύρας που πετάγονται από τουρίστες στη θάλασσα.
Οι 261 φωτογραφίες και βίντεο που συγκεντρώθηκαν με χταπόδια να αλληλεπιδρούν με σκουπίδια, στην πλειοψηφία τους προέρχονται από social media με την άδεια των δημιουργών και οι υπόλοιπες προήλθαν από επιστήμονες και ινστιτούτα θαλάσσιας έρευνας.
Οι επιστήμονες περίμεναν πως το πλαστικό θα ήταν το υλικό επιλογής των χταποδιών, ωστόσο εξεπλάγησαν όταν αποκαλύφθηκε πως το 40% των αλληλεπιδράσεων έγιναν με γυάλινα μπουκάλια και μόλις το 24% με πλαστικό.
Οι περισσότερες καταγραφές έχουν γίνει μεταξύ 2018 και 2021 δείχνοντας μία αύξηση στη χρήση σκουπιδιών από χταπόδια. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Marine Pollution Bulletin παρέχοντας σημαντικά αποτελέσματα για να κριθεί πως χρειάζεται περαιτέρω έρευνα σε αυτό το φαινόμενο.
Ακολουθήστε το Unboxholics.com στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα για τεχνολογία, videogames, ταινίες και σειρές. Ακολουθήστε το Unboxholics.com σε Facebook, Twitter, Instagram, Spotify και TikTok.