Μυστηριώδη κενά στις πυραμίδες της Αιγύπτου θα αποκαλυφθούν από κοσμικές ακτίνες

Το νέο φιλόδοξο project
19 Μαρτίου 2022 09:35
Μυστηριώδη κενά στις πυραμίδες της Αιγύπτου θα αποκαλυφθούν από κοσμικές ακτίνες

Από το 2015 έως το 2017, το project “Scan Pyramids” σκάναρε τις πυραμίδες της Αιγύπτου αναλύοντας τα μιόνια, τα κοσμικά σωματίδια που φτάνουν στη Γη. Αυτά τα ενεργητικά σωματίδια αλληλεπιδρούν διαφορετικά με διαφορετικά υλικά, όπως ο αέρας ή η πέτρα και οι ερευνητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν πολύ ευαίσθητους αισθητήρες για να τα εντοπίσουν και να χαρτογραφήσουν σημεία που δεν μπορούν να εξερευνήσουν οι ίδιοι.

Η μελέτη στη μεγάλη πυραμίδα της Γκίζας έδειξε πως υπάρχουν δύο μυστηριώδη κενά στην πυραμίδα της Γκίζας, η οποία κατασκευάστηκε για το φαραώ Khufu (2551 π.Χ. έως 2528 π.Χ.) και είναι η μεγαλύτερη του κόσμου.

Το μεγαλύτερο από τα δύο κενά για το οποίο δεν υπάρχει πρόσβαση, έχει 30 μέτρα μήκος και 6 μέτρα ύψος. Οι αρχαιολόγοι δεν είναι σίγουροι τι θα αντικρύσουν εκεί, αλλά ελπίζουν να είναι ο ταφικός θάλαμος του φαραώ. Μία λιγότερο ενθουσιώδης εξήγηση μπορεί να είναι πως το κενό έπαιξε κάποιο ρόλο στο χτίσιμο της πυραμίδας.

Οι επιστήμονες αυτή τη φορά θα χρησιμοποιήσουν ισχυρότερα συστήματα για να αναλύσουν τα μιόνια με έως και 100 φορές μεγαλύτερη ανάλυση.

Μιας και οι αισθητήρες είναι πολύ μεγάλοι, δεν μπορούν να τοποθετηθούν μέσα στην πυραμίδα. Έτσι η προσέγγισή μας είναι να τους τοποθετήσουμε από έξω και να τους μετακινούμε γύρω από τη βάση της. Με αυτόν τον τρόπο θα συλλέξουμε τα μιόνια από όλες τις γωνίες και θα δημιουργήσουμε το απαραίτητο dataset.

Μόλις στήσουμε τα τηλεσκόπια και μετά από ένα χρόνο παρατηρήσεων, αναμένουμε να έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα. Θα χρειαστούμε περίπου δύο με τρία χρόνια για να δούμε και να συλλέξουμε αρκετά δεδομένα μιονίων για να φτάσουμε στο μέγιστο την ευαισθησία που θέλουμε για τη μελέτη της πυραμίδας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στον preprint server του arXiv.