Deepfake βίντεο του Zelensky με δήθεν παράδοση προκάλεσε χάος (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι ειδικοί προειδοποιούν πως είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου
17 Μαρτίου 2022 10:36
Deepfake βίντεο του Zelensky με δήθεν παράδοση προκάλεσε χάος (ΒΙΝΤΕΟ)

Πολλοί έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου πως με την deepfake τεχνολογία δε θα μπορούμε να πιστεύουμε τα μάτια μας και τα αυτιά μας, έχοντας δει παραδείγματα deepfake με διασημότητες και πολιτικούς. Τα πράγματα σοβαρεύουν όμως όταν πρόκειται για ανθρώπινες ζωές.

Χτες Τετάρτη, το Facebook επιβεβαίωσε πως κατέβασε ένα deepfake βίντεο του Προέδρου της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, στο οποίο καλούσε ο ίδιος τα ουκρανικά στρατεύματα να παραδοθούν.

Νωρίτερα σήμερα, οι ομάδες μας εντόπισαν και αφαίρεσαν ένα deepfake βίντεο στο οποίο εμφανιζόταν ο Πρόεδρος Zelensky να κάνει μία δήλωση την οποία δεν έκανε ποτέ. Εμφανίστηκε αρχικά σε ένα παραβιασμένο website και μετά κυκλοφόρησε σε ολόκληρο το internet.

Το fact-checking website Snopes ήταν το πρώτο που εντόπισε το “κακογυρισμένο” - όπως το χαρακτήρισε – deefake, τονίζοντας πως ένας τρόπος να καταλάβει κάποιος πως πρόκειται για deepfake είναι το δυσανάλογα μικρό κεφάλι του Zelensky σε σχέση με το σώμα του. Ο ίδιος ο Zelensky έσπευσε να απορρίψει την αυθεντικότητα του βίντεο.

Ενώ ο συγχρονισμός των χειλιών και της ομιλίας είναι καλός, μερικοί θεατές εντόπισαν πως προφορά του δεν ήταν ίδια. Ειδικοί στον τομέα των deepfakes προειδοποιούν πως παρόλο που η ποιότητα του συγκεκριμένου δεν είναι καλή, μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνο.

Αν δείτε άλλα βίντεο παγκοσμίως όπου τα deepfakes είναι κακής ποιότητας, ή αρκετά καλής για να δημιουργήσουν αμφιβολία, δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν απευθείας. Επιπλέον, ανεξαρτήτως ποιότητας, μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αμφισβητήσουν την αυθεντικότητα μελλοντικών βίντεο του Zelensky. Αυτό το συγκεκριμένο θέμα είναι γνωστό ως το δώρο του ψεύτη, όπου είναι εύκολο να ισχυριστείς πως ένα πραγματικό βίντεο είναι ψεύτικο και να βάλεις το βάρος της απόδειξης της αυθεντικότητας στον κόσμο. Μολύνει το οικοσύστημα των πληροφοριών και προβάλει μία σκιά σε όλο το περιεχόμενο, το οποίο ήδη αντιμετωπίζει την ομίχλη του πολέμου. Την επόμενη φορά που θα εμφανιστεί ο Πρόεδρος στην τηλεόραση, μερικοί θα πούνε, “περίμενε, είναι αληθινό αυτό;”. – Sam Gregory, ειδικός εντοπισμού ψευδών media του οργανισμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων Witness