Ανακαλύφθηκε νέο είδος γιγαντιαίας χελώνας στα Γκαλαπάγκος

Το οποίο έχει πλέον εξαφανιστεί
14 Μαρτίου 2022 09:46
Ανακαλύφθηκε νέο είδος γιγαντιαίας χελώνας στα Γκαλαπάγκος

Ένα νέο είδος γιγαντιαίας χελώνας το οποίο έχει πλέον εξαφανιστεί, ανακαλύφθηκε στα Νησιά Γκαλαπάγκος μετά από μελέτη DNA. Συγκεκριμένα οι ερευνητές συνέκριναν το γενετικό υλικό χελωνών που ζουν τώρα στο νησί του San Cristobal, με κόκκαλα και κελύφη που συλλέχθηκαν το 1906 από μία σπηλιά και διαπίστωσαν πως πρόκειται για διαφορετικά είδη.

Το είδος της γιγαντιαίας χελώνας που βρίσκουμε στο νησί San Cristobal και έως τώρα ήταν γνωστό ως Chelonoidis chathamensis, ταιριάζει γενετικά σε ένα άλλο είδος. – Υπουργείο Περιβάλλοντος

Οι ερευνητές θεωρούν πως το είδος αυτό έχει “σχεδόν σίγουρα εξαφανιστεί” και πως το νησί διέθετε δύο διαφορετικά είδη χελώνας, με το ένα να καταλαμβάνει τις υψηλές περιοχές και το άλλο αυτές που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα.

Το αρχιπέλαγος των Νησιών Γκαλαπάγκος βρίσκεται στον Ειρηνικό ωκεανό, 1.000 χιλιόμετρα μακριά από το Εκουαδόρ και εκεί βρίσκονται μερικά μοναδική είδη πανίδας και χλωρίδας. Τα νησιά έγιναν διάσημα από τον Δαρβίνο, ο οποίος μελέτησε την εξέλιξη εκεί.

Αρχικά υπήρχαν 15 είδη τεράστιων χελωνών στα νησιά και τα τρία εξαφανίστηκαν αιώνες πριν.