Έρχονται αρκετές γεωμαγνητικές καταιγίδες αυτήν την εβδομάδα

Προειδοποιήσεις από φορείς
14 Μαρτίου 2022 09:16
Έρχονται αρκετές γεωμαγνητικές καταιγίδες αυτήν την εβδομάδα

Από τα μέσα Ιανουαρίου ο Ήλιος έχει μία έντονη δραστηριότητα με ηλιακές εκλάμψεις και στεμματικές εκπομπές μάζας. Είναι αναπόφευκτο λοιπόν πως κάποιες από αυτές τις εκρήξεις θα συμβούν και προς την κατεύθυνση της Γης υπό τη μορφή ηλιακών καταιγίδων. Όπως προειδοποιούν λοιπόν η NOAA των ΗΠΑ και η Βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, αναμένουμε γεωμαγνητικές καταιγίδες τις επόμενες μέρες της τάξης G1 και G2 της κλίμακας ηλιακών καταιγίδων πέντε επιπέδων.

Αυτό σημαίνει πως δε χρειάζεται να ανησυχήσετε, αφού θεωρούνται από μικρού έως μετρίου επιπέδου που θα επηρεάσουν μόνο τα υψηλής συχνότητας ραδιοκύματα στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Ίσως να χρειαστούν και μερικές διορθωτικές κινήσεις στις τροχιές των δορυφόρων λόγω της αυξημένης τριβής. Μπορεί να δούμε επίσης μερικές διακυμάνσεις στο ηλεκτρικό δίκτυο και ίσως διατάραξη στη δραστηριότητα των αποδημητικών πτηνών.

Σίγουρα το Βόρειο Σέλας και το Νότιο Σέλας θα είναι πιο έντονα, ενώ θα είναι ορατά και έως 55 μοίρες σε κάθε πόλο. Στις 14 και 15 του μηνός εκτιμάται πως θα δούμε την αποκορύφωση της γεωμαγνητικής δραστηριότητας.

Ο Ήλιος ακολουθεί έναν 11ετή κύκλο δραστηριότητας. Το 2019 φτάσαμε στο Ηλιακό Ελάχιστο όπου η δραστηριότητά του βρίσκεται στο πιο αδύναμο σημείο όταν οι πόλοι του αντιστρέφονται. Από τότε οδεύουμε προς το Ηλιακό Μέγιστο το οποίο εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2025. Είναι δύσκολο να προβλέψουμε την ένταση των κύκλων του Ήλιου, αλλά τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν πως θα έχουμε τον πιο έντονο κύκλο δραστηριότητας που έχει καταγραφεί έως τώρα.