Κακά μαντάτα για την αγορά των chips – Έκλεισαν δύο ζωτικά εργοστάσια στην Ουκρανία

Μειώθηκε στο μισό η παγκόσμια παραγωγή νέον
13 Μαρτίου 2022 17:22
Κακά μαντάτα για την αγορά των chips – Έκλεισαν δύο ζωτικά εργοστάσια στην Ουκρανία

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters, δύο από τους κορυφαίους προμηθευτές του χημικού στοιχείου νέον στην Ουκρανία, οι οποίοι ευθύνονται για περίπου το μισό της παγκόσμιας προμήθειάς του, έχουν σταματήσει πλέον τις δραστηριότητές τους εξαιτίας των γεγονότων που συμβαίνουν στην χώρα.

Αυτό αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά την παγκόσμια έλλειψη chips, την ώρα που ο κλάδος δεν έχει ορθοποδήσει ακόμα από το χαστούκι της πανδημίας. Για την ιστορία, οι δύο Ουκρανικές εταιρίες Ingas και Cryoin ευθύνονται για περίπου το 45% με 54% του νέον που παράγεται παγκοσμίως για χρήση σε ημιαγωγούς  και πιο συγκεκριμένα στα λέιζερ που είναι απαραίτητα για την κατασκευή τους.

Για την ώρα δε μπορούμε να ξέρουμε πόσα αποθέματα έχουν στην κατοχή τους τα διάφορα εργοστάσια παγκοσμίως, αλλά ειδικοί αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αν η κατάσταση στη χώρα δεν επιλυθεί.

Σχετικά με το θέμα, ο Angelo Zino, αναλυτής της CFRA, δήλωσε:

Εάν τα αποθέματα εξαντληθούν μέχρι τον Απρίλιο και οι κατασκευαστές chips δεν εξασφαλίσουν παραγγελίες από άλλες περιοχές του κόσμου, αυτό πιθανότατα σημαίνει περαιτέρω περιορισμοί για την ευρύτερη εφοδιαστική αλυσίδα και αδυναμία παραγωγής των τελικών προϊόντων για πολλούς βασικούς πελάτες.

Στο παρελθόν, η Ingas παρήγαγε 15.000 έως 20.000 κυβικά μέτρα νέον το μήνα για πελάτες στην Ταϊβάν, την Κορέα, την Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία, με περίπου το 75% να πηγαίνει στη βιομηχανία κατασκευής chips. Από την άλλη, η Cryoin παρήγαγε 15.000 με 20.000 κυβικά μέτρα νέον το μήνα.

Όπως προσθέτει η Lita Shon-Roy, πρόεδρος της Techcet, πολλοί μεγάλοι κατασκευαστές δεν κινδυνεύουν στο άμεσο μέλλον, ωστόσο σημείωσε πως ήδη κυκλοφορούν φήμες ότι προσπαθούν να φουλάρουν τις αποθήκες τους.

Οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές chips, όπως η Intel, η Samsung και η TSMC, έχουν μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη και πρόσβαση σε αποθέματα που μπορεί να τους καλύπτουν για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους, ίσως δύο μήνες ή και περισσότερο. Ωστόσο, πολλοί άλλοι κατασκευαστές δε διαθέτουν αυτό το μαξιλαράκι ασφαλείας. Αυτό θα επιδεινώσει το ζήτημα της διαθεσιμότητας.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε το αναλυτικό δημοσίευμα του Reuters πατώντας εδώ.

Tags: