Η Ρωσία μπανάρει το Instagram και το χαρακτηρίζει εξτρεμιστική οργάνωση

Εκτός δικτύου 80 εκατομμύρια Ρώσοι
12 Μαρτίου 2022 10:04
Η Ρωσία μπανάρει το Instagram και το χαρακτηρίζει εξτρεμιστική οργάνωση

Η απόφαση του Facebook να αλλάξει προσωρινά τους κανόνες του και να επιτρέψει τις εκκλήσεις βίας εναντίον του Πούτιν και Ρώσων στρατιωτών, προκάλεσε την άμεση αντίδραση από τη ρωσική πλευρά. Σύμφωνα με το ρωσικό ελεγκτικό όργανο τηλεπικοινωνιών Roskomnazdor, το Instagram δε θα είναι πλέον προσβάσιμο στη Ρωσία από τις 14 Μαρτίου, αποκόπτοντας από την πλατφόρμα 80 εκατομμύρια Ρώσους.

Όπως ξέρετε, στις 11 Μαρτίου η Meta Platforms Inc. πήρε μία χωρίς προηγούμενο απόφαση, επιτρέποντας την ανάρτηση πληροφοριών που καλούν για βία εναντίον των Ρώσων πολιτών στα κοινωνικά δίκτυά της, Facebook και Instagram.

Τα μηνύματα που κυκλοφορούν στο Instagram ενθαρρύνουν και προκαλούν πράξεις βίας εναντίον των Ρώσων και ο Γενικός Εισαγγελέας της Ρωσίας απαίτησε από την Roskomnadzor να περιορίσει την πρόσβαση σε αυτά τα social media.

Επειδή χρειάζεται χρόνος για τους ενεργούς χρήστες Instagram να μεταφέρουν τις φωτογραφίες και τα videos τους σε άλλα κοινωνικά δίκτυα και να ειδοποιήσουν τις επαφές και τους ακολούθους τους, η Roskomnadzor αποφάσισε να ολοκληρώσει τη διαδικασία εφαρμογής περιορισμού στην πρόσβαση στο Instagram στις 00:00, 14 Μαρτίου, δίνοντας στους χρήστες επιπλέον 48 ώρες για την περίοδο μεταφοράς.

Οι αντιδράσεις της Ρωσίας δε σταματούν εκεί, καθώς ο Γενικός Εισαγγελέας ζήτησε να χαρακτηριστεί η Meta ως “εξτρεμιστική οργάνωση”, ενώ ταυτόχρονα η ρωσική κυβέρνηση άνοιξε εγκληματική έρευνα για την εταιρία.

Ο Πρόεδρος Παγκοσμίων Υποθέσεων της Meta, Nick Clegg, δε σχολίασε το ban της Ρωσίας αλλά υπερασπίστηκε την απόφαση αλλαγής της πολιτικής της εταιρίας "λόγω των εξαιρετικών περιστάσεων".

Το γεγονός όμως σχολίασε ο επικεφαλής του Instagram, Adam Mosseri.

Τη Δευτέρα, το Instagram θα μπλοκαριστεί στη Ρωσία. Αυτή η απόφαση θα αποκόψει 80 εκατομμύρια Ρώσους τον έναν από τον άλλο και από τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς το 80% των ανθρώπων στη Ρωσία ακολουθούν έναν Instagram λογαριασμό εκτός της χώρας τους. Αυτό είναι λάθος.