Το IQ των μισών Αμερικανών μειώθηκε από το 1940 λόγω έκθεσης σε μόλυβδο

Οι επιπτώσεις ενός χημικού στοιχείου σε ένα έθνος
10 Μαρτίου 2022 09:45
Το IQ των μισών Αμερικανών μειώθηκε από το 1940 λόγω έκθεσης σε μόλυβδο

Μία μεγάλη έρευνα στις ΗΠΑ αποκαλύπτει πως η έκθεση σε μόλυβδο σε μικρή ηλικία είναι πολύ πιο επικίνδυνη από όσο νομίζαμε μέχρι τώρα. Οι ερευνητές ανέλυσαν τη χρήση βενζίνης με μόλυβδο από το 1940 και τη συνδύασαν με τα επίπεδα μολύβδου που βρήκαν στο αίμα ασθενών από τα μέσα της δεκαετίας του ’70. Αυτό που βρήκαν ήταν συγκλονιστικό, καθώς το 54% των Αμερικανών που ζούσαν το 2015, είχαν εκτεθεί σε επικίνδυνα επίπεδα μολύβδου ως παιδιά. Αυτό σημαίνει πως πάνω από 170 εκατομμύρια άνθρωποι διατρέχουν τώρα μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης νευρολογικών διαταραχών, ψυχικής ασθένειας και καρδιαγγειακών λόγω του μολύβδου που εισέπνευσαν ή γενικότερα απορρόφησαν ως παιδιά.

Ειδικότερα στα παιδιά, ο μόλυβδος μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου οδηγώντας σε μαθησιακές δυσκολίες και θέματα συμπεριφοράς. Οι ερευνητές εκτιμούν πως η βενζίνη με μόλυβδο μείωσε το συνολικό βαθμό IQ των ΗΠΑ κατά 824 εκατομμύρια μονάδες, κάτι που ισοδυναμεί με τρεις βαθμούς ανά άτομο.

Ειδικότερα οι γεννηθέντες τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 όταν η χρήση βενζίνης με μόλυβδο κορυφώθηκε, έχασαν κατά μέσο όρο 7 μονάδες IQ, καθώς τα όρια έκθεσης τότε ήταν 8 φορές υψηλότερα από τα σημερινά.

Έχω σοκαριστεί. Και όταν κοιτάω τα νούμερα σοκάρομαι παρά το γεγονός πως είμαι προετοιμασμένος για αυτό. Εκατομμύρια ανθρώπων τριγυρνούν καθημερινά με ιστορικό από έκθεση σε μόλυβδο. Δεν είναι σαν να είχες ένα ατύχημα με το αμάξι, είχες μία ρήξη στον ώμο ο οποίος αποκαταστάθηκε και είσαι εντάξει. Είναι μία εισβολή που την κρατά το σώμα σου με τρόπους που προσπαθούμε ακόμα να καταλάβουμε, αλλά έχει επιπτώσεις για ολόκληρη τη ζωή σου. – Michael McFarland, Florida State University

Παιδιά που γεννήθηκαν μετά το 1996 – όταν και απαγορεύτηκε η χρήση μολύβδου στη βενζίνη – έχουν χαμηλότερα επίπεδα μολύβδου σε σχέση με τους γονείς τους ή τους παππούδες τους αλλά και πάλι υψηλότερα σε σχέση με τις γενιές πριν τη βιομηχανική επανάσταση.

Ορισμένοι ερευνητές χαρακτηρίζουν τη ρύπανση από μόλυβδο ως τη μεγαλύτερη σε διάρκεια επιδημία των ΗΠΑ.

Παρέχοντας πιο ολοκληρωμένες εκτιμήσεις για τον αριθμό των ανθρώπων που εκτέθηκαν σε μόλυβδο στις αρχές της ζωής τους, η μελέτη κάνει ένα σημαντικό βήμα για να καταλάβουμε την πλήρη έκταση της ζημιάς που έγινε στον πληθυσμό των ΗΠΑ σε ένα συγκεκριμένο τομέα: τη γνωστική ικανότητα.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο PNAS.