Ιστορική πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών για τη ρύπανση από πλαστικά

Η μεγαλύτερη μετά τη Συμφωνία των Παρισίων
03 Μαρτίου 2022 11:21
Ιστορική πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών για τη ρύπανση από πλαστικά

Μετά από μία εβδομάδα διαπραγματεύσεων στο Ναϊρόμπι της Κένυας, τα Ηνωμένα Έθνη συμφώνησαν να ξεκινήσουν τις διεργασίες για την πρώτη στην ιστορία διεθνή συνθήκη για τη ρύπανση από τα πλαστικά. Η συνθήκη που θα δεσμεύει νομικά τις χώρες που θα την υπογράψουν, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024 και εικάζεται πως θα έχει την ίδια βαρύτητα με τη Συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα.

Γράφουμε ιστορία σήμερα και πρέπει να είστε όλοι περήφανοι. Η πλαστική ρύπανση έχει γίνει επιδημία. Με το σημερινό ψήφισμα ξεκινάμε και επίσημα την προσπάθεια για μία θεραπεία. – Espen Barth Eide, Πρόεδρος Περιβαλλοντικής Σύγκλησης (UNEA)

Να σημειώσουμε πως κάθε συνθήκη που θα επιβάλλει περιορισμούς στην παραγωγή, χρήση ή σχεδιασμό των πλαστικών θα επηρεάσει τις χημικές και πετρελαϊκές εταιρίες, καθώς και κολοσσούς καταναλωτικών προϊόντων που πωλούν χιλιάδες προϊόντα σε πλαστικές συσκευασίες μίας χρήσης, ενώ θα επηρεάσει σημαντικά και τις οικονομίες χωρών όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία, η Ιαπωνία κ.α.

Αυτή είναι μόνο η αρχή, έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας. Αλλά είναι η αρχή του τέλους της μάστιγας των πλαστικών ρύπων για αυτόν τον πλανήτη. – Monica Medina, επικεφαλής αντιπροσωπείας ΗΠΑ

Κινδυνεύει η κατοικησιμότητα του πλανήτη. Η πλαστική ρύπανση είναι μία πλανητική κρίση όμοια με την κλιματική αλλαγή και την απώλεια της βιοποικιλότητας. – Tim Gabriel, Environmental Investigation Agency Nairobi