Ήταν ο τυραννόσαυρος Ρεξ τρία διαφορετικά είδη;

Ξεσπά πόλεμος ανάμεσα στους παλαιοντολόγους
02 Μαρτίου 2022 10:25
Ήταν ο τυραννόσαυρος Ρεξ τρία διαφορετικά είδη;

Μία νέα μελέτη τριών επιστημόνων που δημοσιεύθηκε στο Evolutionary Biology έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από μία μεγάλη μερίδα των παλαιοντολόγων. Η μελέτη υποστηρίζει πως οι διαφορές που εντοπίζονται στα δείγματα του τυραννόσαυρου Ρεξ και συγκεκριμένα οι διαφορές στη σκελετική δομή του, είναι αρκετές για να κατηγοριοποιηθεί ο Ρεξ σε τρία διαφορετικά είδη.

Οι ανατομικές διαφορές σε 38 δείγματα δείχνουν πως η πυκνότητα των οστών διαφέρει και δεν έχει σχέση με το μέγεθος των δειγμάτων, ενώ δεν εξηγείται από το φύλο ή την ηλικία τους, αποκλείοντας έτσι και τον σεξουαλικό διμορφισμό, τις διαφορές δηλαδή των θηλυκών και αρσενικών δειγμάτων. Μάλιστα η διαφορά τους τείνει να έχει μία χρονολογική απόσταση υποδεικνύοντας πως καθώς περνούσε ο χρόνος, ο τυραννόσαυρος Ρεξ διαχωρίστηκε σε φυσιολογικά ξεχωριστά είδη.

Βρήκαμε πως οι αλλαγές στο μηριαίο οστό των τυραννόσαυρων δε σχετίζονται με το φύλο ή την ηλικία του δείγματος. Προτείνουμε πως οι αλλαγές εξελίχθηκαν με τον καιρό από έναν κοινό πρόγονο που είχε πιο πυκνό μηριαίο οστό σε αραιότερα στα επόμενα είδη.

Βασισμένοι στα ευρήματα, οι ερευνητές ονομάζουν δύο νέα είδη τυραννόσαυρου πέρα από τον ήδη γνωστό T. Rex (tyrant lizard king). Έχουμε λοιπόν τον T. imperator (tyrant lizard emperor) με πυκνό μηριαίο οστό και δύο σειρές δοντιών και την T. regina (tyrant lizard queen) με μικρότερο και αραιότερο μηριαίο οστό και μία σειρά δοντιών.

Ωστόσο άλλοι παλαιοντολόγοι, συμπεριλαμβανομένων μερικών εκ των ειδικότερων στον T. Rex είναι σκεπτικοί.

Είναι απλά αποχρώσεις του γκρι και σχήματα στα σύννεφα, δεν υπάρχει εγκυρότητα εδώ. – Thomas Carr, παλαιοντολόγος Carthage College

Ο Carr θεωρεί πως η έρευνα δεν έλεγξε διαφορετικά σενάρια και συνδυασμένες επιπτώσεις. Πιστεύει πως οι διαφορές μπορεί να προέρχονται από πολλούς παράγοντες χωρίς να διαχωρίζεται ο T. Rex σε διαφορετικά είδη. Οι διαστάσεις του μπορεί να διέφεραν σημαντικά καθώς μεγάλωναν, όπως και υπάρχει μεγάλη διαφορά ύψους μεταξύ ανθρώπων, ενώ την ανάπτυξή τους μπορεί να επηρέαζε και η διατροφή τους, καθώς και το οικοσύστημα στο οποίο ζούσαν.