Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επηρεάζει την παγκόσμια παραγωγή chips

Αβέβαιο το μέλλον
24 Φεβρουαρίου 2022 12:10
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επηρεάζει την παγκόσμια παραγωγή chips

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πέρα από τους προφανείς κινδύνους για τη ζωή αμάχων και τις υποδομές της χώρας, επιβαρύνει και την κρίση στην παραγωγή chips. Οι μεγάλες εταιρίες δηλώνουν πως οι επιπτώσεις θα είναι μεν υπαρκτές αλλά περιορισμένες, καθώς οι εταιρίες έχουν προβλέψει την κρίση και έχουν φροντίσει να προμηθευτούν υλικά, ενώ πολλές έχουν διαφοροποιήσει την παραγωγή τους. Ωστόσο πηγές της βιομηχανίας ανησυχούν για μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

Η Ουκρανία προμηθεύει με νέον το 90% της αμερικανικής βιομηχανίας ημιαγωγών, υλικό που είναι κρίσιμο για τα λέιζερ που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή chips. Το ευγενές αυτό αέριο είναι ένα υποπροϊόν της ρωσικής βιομηχανίας ατσαλιού και εξευγενίζεται στην Ουκρανία. Επιπλέον, το 35% του παλλαδίου που έχουν οι ΗΠΑ προέρχεται από τη Ρωσία και χρησιμοποιείται σε αισθητήρες και μνήμες.

Οι εταιρίες παραγωγής δε νιώθουν κάποια άμεση επίπτωση, αλλά οι εταιρίες που τις προμηθεύουν με υλικά για την κατασκευή, αγοράζουν αέρια και μέταλλα από τη Ρωσία και την Ουκρανία. Η διαθεσιμότητα αυτών των υλικών ήταν ήδη μικρή οπότε οποιαδήποτε παραπάνω πίεση στις προμήθειες μπορεί να εκτινάξει τις τιμές. Αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές chip. - Στέλεχος ιαπωνικής τεχνολογικής εταιρίας

Η κορεατική SK Hynix δήλωσε πως έχει εξασφαλίσει πολλά υλικά και πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Η Intel δήλωσε πως δεν περιμένει επιπτώσεις από την εισβολή, ενώ η GlobalFoundries δήλωσε πως δεν αναμένει απευθείας ρίσκο και έχει την ευελιξία να αναζητήσει πηγές εκτός Ρωσίας και Ουκρανίας. Ο μεγαλύτερος παραγωγός chip στον κόσμο, η TSMC, αρνήθηκε να σχολιάσει την κατάσταση.