Kαρακάξες ξεγέλασαν επιστήμονες αφαιρώντας συσκευές παρακολούθησης

Επιδεικνύοντας…αλτρουισμό;;;
23 Φεβρουαρίου 2022 13:42
Kαρακάξες ξεγέλασαν επιστήμονες αφαιρώντας συσκευές παρακολούθησης

Οι μελέτες επιστημόνων πάνω σε ζώα έχουν πολλές φορές απρόοπτα, ωστόσο το ακόλουθο παράδειγμα άφησε με το στόμα ανοιχτό την ομάδα των επιστημόνων του University of the Sunshine Coast στην Αυστραλία.

Κατά τη διάρκεια ενός πειράματος λοιπόν, η ομάδα τοποθέτησε μαγνητικές συσκευές ενός γραμμαρίου, στις πλάτες πέντε καρακαξών για να μπορούν να ανιχνεύουν τις κινήσεις του σμήνους τους. Στήσανε μάλιστα και μία ειδική βάση όπου προσέλκυαν τα πουλιά προσφέροντας τροφή, με τη βάση να έχει τη δυνατότητα να φορτίσει ασύρματα τους ανιχνευτές ή ακόμα και να τους αφαιρέσει επίσης ασύρματα. Μέσα σε δέκα λεπτά όμως από την εφαρμογή της τελευταίας συσκευής, οι ερευνητές είδαν μία θηλυκή καρακάξα να αφαιρεί τη συσκευή από την πλάτη μιας νεότερης καρακάξας.

Να σημειώσουμε πως η αφαίρεση της συσκευής ήταν δυνατή μόνο μαγνητικά ή χρησιμοποιώντας ψαλίδι για να κοπούν τα λουριά. Τελικά, αφαιρέθηκαν και οι πέντε ανιχνευτές από το σμήνος μέσα σε λίγες ώρες, ακόμα και από το κυρίαρχο αρσενικό το οποίο επέτρεψε στα μέλη της ομάδας του να του το αφαιρέσουν.

Δεν ξέρουμε αν ήταν το ίδιο πουλί που βοήθησε τα άλλα ή αν μοιράστηκαν την εργασία, αλλά δεν έχουμε διαβάσει ποτέ για συνεργασία πουλιών με αυτόν τον τρόπο για να αφαιρέσουν τους ανιχνευτές τους. Οι καρακάξες έπρεπε να λύσουν το πρόβλημα, πιθανώς δοκιμάζοντας να τραβήξουν και να κόψουν με το ράμφος διαφορετικά κομμάτια των λουριών. Πρέπει επίσης εν γνώσει τους να βοηθήσουν τα άλλα πουλιά της ομάδας και να δεχτούν βοήθεια.

Το μόνο άλλο παρόμοιο παράδειγμα αυτού του είδους συμπεριφοράς στη βιβλιογραφία εντοπίζεται στις παρουλίδες των Σεϋχελλών, οι οποίες βοήθησαν μέλη της ομάδας τους να απελευθερωθούν από την κολλώδη υφή του φυτού Pisonia. Πρόκειται για εξαιρετικά σπάνια συμπεριφορά και μπορεί να χαρακτηριστεί ως διάσωση.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Australian Field Ornithology.

Tags: