Κίνα: Ο πύραυλος που θα συγκρουστεί στη Σελήνη δεν είναι δικός μας

Παραμένει το μυστήριο με την προέλευσή του
22 Φεβρουαρίου 2022 12:19
Κίνα: Ο πύραυλος που θα συγκρουστεί στη Σελήνη δεν είναι δικός μας

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας με επίσημη δήλωσή του αρνείται τους αμερικανικούς ισχυρισμούς πως ένας παροπλισμένος διαστημικός πύραυλος που αναμένεται να συγκρουστεί με τη Σελήνη στις 4 Μαρτίου, προέρχεται από την κινεζική αποστολή Chang’e 5-T1 του 2014. Τονίζει μάλιστα πως ο εν λόγω πύραυλος που αναγνώρισε η NASA, είχε εισέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης και είχε καταστραφεί εντελώς λίγο μετά την εκτόξευση.

Η Κίνα ακολουθεί τους διεθνείς νόμους για την ανάπτυξη των ζητημάτων του διαστήματος και θα προστατεύσει τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των διαστημικών δραστηριοτήτων και θα πραγματοποιήσει ευρύτερες διαβουλεύσεις με τις σχετικές πλευρές.

Το ζήτημα του παροπλισμένου πυραύλου έχει αναζωπυρώσει τη διαμάχη σχετικά με τα διαστημικά συντρίμμια και την παρακολούθησή τους, με επανδρωμένες και μη επανδρωμένες αποστολές να κινδυνεύουν από πιθανές συγκρούσεις. Σε κάθε περίπτωση όμως, η σύγκρουση του πυραύλου με την Σελήνη δεν αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα.

Ο πύραυλος αρχικά αναγνωρίστηκε ως ένας Falcon 9 της SpaceX. Η NASA έσπευσε να το διαψεύσει και έδειξε με το δάχτυλο την αποστολή Chang’e 5-T1 της Κίνας. Σκοπός της αποστολής ήταν να στείλουν έναν Long March 3C πύραυλο σε τροχιά για να δοκιμαστεί η ικανότητα επιστροφής της κάψουλας στη Γη, δοκιμή η οποία έληξε επιτυχώς.

Με καμία μεριά όμως να μην αναγνωρίζει ποιανού είναι ο πύραυλος, το μυστήριο παραμένει…