Η γαλαξιακή αρχαιολογία αποκαλύπτει το βίαιο παρελθόν του Milky Way (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Σε ένα νέο χάρτη
20 Φεβρουαρίου 2022 11:48
Η γαλαξιακή αρχαιολογία αποκαλύπτει το βίαιο παρελθόν του Milky Way (ΕΙΚΟΝΕΣ)

H 13.6 δισεκατομμυρίων ετών ιστορία του γαλαξία μας, του Milky Way, είναι γεμάτη βίαια γεγονότα όπως συγκρούσεις και ενσωμάτωση άλλων γαλαξιών. Γαλαξιακοί αρχαιολόγοι κατάφεραν να χαρτογραφήσουν έξι από αυτές τις γαλαξιακές ενσωματώσεις, πέντε που ήταν ήδη γνωστές και μία καινούρια, με τα αποτελέσματα να μας οδηγούν σε μία βαθύτερη κατανόηση της ιστορίας του γαλαξία.

Ο Milky Way δεν αποτελείται απλά από έναν επίπεδο δίσκο άστρων που περιστρέφεται γύρω από μία μαύρη τρύπα. Η βαρυτική του επίδραση είναι σφαιρική και επεκτείνεται κάτω και πάνω από το γαλαξιακό ορίζοντα. Ονομάζεται γαλαξιακός δακτύλιος και σχηματίστηκε κυρίως από ενσωματώσεις άλλων γαλαξιών.

Τα τελευταία χρόνια οι αστρονόμοι αναγνωρίζουν και καταγράφουν αυτές τις ενσωματώσεις σε ένα πρόγραμμα ονόματι Gaia. Ο δορυφόρος Gaia υπολογίζει την ακριβή θέση και την κίνηση των αστέρων σε τρισδιάστατο χώρο, δίνοντάς μας εντυπωσιακά αποτελέσματα όπως η ενσωμάτωση Gaia-Enceladus πριν 9 δισεκατομμύρια χρόνια.

Η νέα ενσωμάτωση που ανακαλύφθηκε ονομάζεται Pontus. Δε γνωρίζουμε πολλά ακόμα για αυτήν, αλλά ξέρουμε πως τα άστρα που σχετίζονται με αυτήν κινούνται πολύ αργά και σε αντίθετη φορά από την κύρια περιστροφή του Milky Way, ενώ εκτιμούν πως αυτή η ενσωμάτωση συνέβη στην αρχή της ιστορίας του γαλαξία μας, 8-10 δισεκατομμύρια χρόνια πριν.

Το επόμενο βήμα, είναι η δημιουργία ενός χρονολογίου για όλες τις ενσωματώσεις.

Με τέτοιο πλούτο πληροφοριών, θα μπορέσουμε να εξερευνήσουμε την προσωρινή μορφή της γαλαξιακής αρχαιολογίας δημιουργώντας μία κατανόηση της χρονολογικής ιστορίας ενσωματώσεων του Milky Way.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο The Astrophysical Journal.