Νέο τηλεσκόπιο καταγράφει την πιο διάσημη έκρηξη στο γαλαξία μας

Αυτήν της Κασσιόπης Α
20 Φεβρουαρίου 2022 11:21
Νέο τηλεσκόπιο καταγράφει την πιο διάσημη έκρηξη στο γαλαξία μας

Το νέο τηλεσκόπιο της NASA σε συνεργασία με την Ιταλική Διαστημική Υπηρεσία, το Imaging X-Ray Polarimetry Explorer (IXPE), τέθηκε σε πλήρη λειτουργία και έστειλε την πρώτη του εικόνα, από την πιο διάσημη έκρηξη του Milky Way. Ο λόγος για την Κασσιόπη Α, ένα απομεινάρι σουπερνόβα η οποία εξερράγη το 1690 σε απόσταση 11.000 ετών φωτός από τη Γη και αποτελεί ένα από τα πιο μελετημένα φαινόμενα στο γαλαξία μας.

Η Κασσιόπη Α εκπέμπει φως σε πολλά μήκη κύματος, στο οπτικό φάσμα, στα ραδιοκύματα και στις ακτίνες Χ. Η παρακάτω εικόνα αποτελεί σύνθεση δεδομένων από διαφορετικά τηλεσκόπια, όπως το Hubble, το Spitzner και το Chandra.

Ωστόσο το IXPE αποκαλύπτει κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί, αποκαλύπτοντας νέες πληροφορίες που βρίσκονται υπό ανάλυση αυτή τη στιγμή. Ο αστέρας της Κασσιόπης Α πριν εκραγεί, ήταν ένα τεράστιο αντικείμενο που του τελείωσε το καύσιμο, έγινε ασταθής και εκτόξευσε τα εξωτερικά του στρώματα δημιουργώντας ένα νέφος ύλης. Όταν η σούπερνόβα εξερράγη, το ωστικό κύμα δεν ταξίδεψε στο κενό του διαστήματος αλλά σε ένα πυκνό νέφος. Αυτή η αλληλεπίδραση παρήγαγε ακτινοβολία Χ.

Στην παρακάτω εικόνα απεικονίζονται οι ακτίνες Χ από το IXPE με μωβ χρώμα και οι ακτίνες Χ από το Chandra με μπλε χρώμα.

Τα δεδομένα του IXPE θα αποκαλύψουν περισσότερα για το περιβάλλον μέσα στα απομεινάρια της σουπερνόβα και για το πώς το φως απορροφάται και αντανακλάται στα μαγνητικά πεδία που έχουν παραχθεί.

Η εικόνα του χαρτογραφεί την ένταση των ακτίνων Χ. Τα χρώματα στην παρακάτω εικόνα κυμαίνονται από ψυχρό μωβ και μπλε έως κόκκινο και θερμό λευκό, αντιπροσωπεύοντας την ένταση των ακτίνων Χ.