Ένας λευκός νάνος διαλύει ένα πλανήτη - Το παρατηρήσαμε για πρώτη φορά

Στοιχεία για τη βίαιη διεργασία
10 Φεβρουαρίου 2022 10:33
Ένας λευκός νάνος διαλύει ένα πλανήτη - Το παρατηρήσαμε για πρώτη φορά

Οι μαύρες τρύπες δεν είναι τα μόνα αντικείμενα που “καταπίνουν” ό,τι βρεθεί στο διάβα τους και εδώ και χρόνια είχαμε ενδείξεις πως οι λευκοί νάνοι έχουν την ίδια τάση για τους πλανήτες του αστρικού τους συστήματος. Τώρα, για πρώτη φορά οι επιστήμονες έχουν αποδείξεις για αυτή τη διεργασία.

Είδαμε επιτέλους υλικό να εισέρχεται στην ατμόσφαιρα του άστρου. Είναι η πρώτη φορά που μπορέσαμε να εξάγουμε ένα ρυθμό επαύξησης που δεν εξαρτάται από λεπτομερή μοντέλα της ατμόσφαιρας του λευκού νάνου. – Tim Cunningham, αστροφυσικός του University of Warwick

Αντί να παρατηρήσει την ατμόσφαιρα του λευκού νάνου, η ομάδα ανίχνευσε φως υψηλής ενέργειας όταν υλικό από το διαλυμένο εξωπλανήτη συγκρούστηκε με το άστρο. Το πλάσμα που παράχθηκε κυμαίνεται μεταξύ 100.000 και 1 εκατομμύριο βαθμούς Κελσίου και όσο ψύχεται στην επιφάνεια του λευκού νάνου εκπέμπει ακτίνες Χ. Το διαστημικό τηλεσκόπιο Chandra ανίχνευσε αυτές τις ακτίνες 57 έτη φωτός μακριά.

Οι επιστήμονες μπόρεσαν να διαχωρίσουν το G 29-38 από άλλες πηγές ακτίνων Χ στον ουρανό και τα αποτελέσματα μπορούν να επιβεβαιώσουν πως οι λευκοί νάνοι είναι όντως εξαιρετικά βίαια αντικείμενα.

Αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι πως εργαζόμαστε με διαφορετικά μήκη φωτός, ακτίνες Χ και αυτό μας επιτρέπει να εξερευνήσουμε ένα εντελώς διαφορετικό τύπο της φυσικής. Αυτή η ανίχνευση μας δίνει τις πρώτες αποδείξεις πως οι λευκοί νάνοι είναι η συγκέντρωση των υλικών από παλιά πλανητικά συστήματα. Το να εξερευνούμε τη συγκέντρωση με αυτόν τον τρόπο μας δίνει μία νέα τεχνική με την οποία μπορούμε να μελετήσουμε αυτά τα συστήματα, να πάρουμε μια ιδέα για τη μοίρα χιλιάδων γνωστών εξωπλανητικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένου και του Ηλιακού συστήματος.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature.