Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ρίξει €43 δισεκατομμύρια για να βελτιωθεί η έλλειψη chips

Μέσα από το European Chips Act
10 Φεβρουαρίου 2022 09:25
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ρίξει €43 δισεκατομμύρια για να βελτιωθεί η έλλειψη chips

Μπορεί να έχουν περάσει περίπου δύο χρόνια από την αρχή της πανδημίας, η οποία ήταν και η αφετηρία για την παγκόσμια έλλειψη chips, αλλά ακόμη η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί σημαντικά, όπως μπορείτε να καταλάβετε εύκολα ρίχνοντας μια ματιά στις τιμές των καρτών γραφικών ή στο διαθέσιμο στοκ του PS5.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, λοιπόν, έρχεται τώρα να προτείνει τα νέα μετρά της, με στόχο να βελτιώσει την κατάσταση. Αναλυτικότερα, τα φώτα δημοσιότητας είδε το European Chips Act, ένα σχέδιο που προβλέπει η Ένωση να γίνει ένας ισχυρός παίκτης στην βιομηχανία των ημιαγωγών, κατακτώντας το 20% του μεριδίου της αγοράς. Βασικός στόχος του σχεδίου είναι και η μείωση της εξάρτησης της Ένωσης από εξαρτήματα που προέρχονται από την Ασία.

Για να πετύχει το φιλόδοξο αυτό πλάνο της, η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να κινητοποιήσει πάνω από 43 δισεκατομμύρια ευρώ, με την επίσημη ανακοίνωση να επισημαίνει:

Το EU Chips Act θα αξιοποιήσει τα δυνατά σημεία της Ευρώπης – κορυφαίους στον κόσμο ερευνητικούς και τεχνολογικούς οργανισμούς και δίκτυα, καθώς και πλήθος πρωτοπόρων κατασκευαστών εξοπλισμού – και θα αντιμετωπίσει τις τρέχουσες αδυναμίες. Θα έχει ως αποτέλεσμα έναν ακμάζοντα τομέα ημιαγωγών από την έρευνα έως την παραγωγή και μια ανθεκτική αλυσίδα εφοδιασμού. Θα κινητοποιήσει περισσότερα από 43 δισεκατομμύρια ευρώ δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων και θα θέσει μέτρα για την πρόληψη, την προετοιμασία, την πρόβλεψη και την ταχεία ανταπόκριση σε τυχόν μελλοντικές διαταραχές των αλυσίδων εφοδιασμού, από κοινού με τα κράτη μέλη και τους διεθνείς εταίρους μας. Θα επιτρέψει στην ΕΕ να κάνει πραγματικότητα τη φιλοδοξία της και να διπλασιάσει το τρέχον μερίδιο αγοράς της στο 20% το 2030.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την επίσημη ανακοίνωση πατώντας εδώ.


Για την ιστορία, πρόσφατα και η Αμερική αποκάλυψε ένα παρόμοιο σχέδιο, το COMPETES Act, το οποίο προβλέπει επένδυση $52 δις για την κατασκευή chips και σχεδόν $300 δις για την έρευνα και την ανάπτυξη.