Οι αστρονόμοι ενώνονται ενάντια στη δορυφορική ρύπανση των ουρανών

Διεκδικούν αλλαγές
08 Φεβρουαρίου 2022 13:08
Οι αστρονόμοι ενώνονται ενάντια στη δορυφορική ρύπανση των ουρανών

Ο αριθμός των δορυφόρων στο νυχτερινό ουρανό έχει διπλασιαστεί από το 2019 και οι εκτοξεύσεις νέων όλο και αυξάνονται. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αποτελεί η SpaceX και το Starlink πρόγραμμά της, το οποίο θέλει χιλιάδες δορυφόρους σε τροχιά να προσφέρουν internet. Έως τώρα διαθέτει 2.000 δορυφόρους και ήδη προκαλεί προβλήματα στην αστρονομία.

Έτσι, η Διεθνής Αστρονομική Ένωση (IAU) αποφάσισε να ιδρύσει ένα νέο κέντρο για να ενώσει τις φωνές των αστρονόμων και να αντιταχθεί στα σμήνη δορυφόρων που ετοιμάζονται και άλλες εταιρίες να προσφέρουν. Η ονομασία του θα είναι IAU Centre for the Protection of the Dark and Quiet Sky from Satellite Constellation Interference.

Νομίζω πως είναι πολύ σημαντικό επειδή προβλέπεται πως θα υπάρχουν 100.000 νέοι δορυφόροι μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Το IAU Center είναι κρίσιμο επειδή θα μπορεί να συντονίζει πληροφορίες και διεθνείς αντιδράσεις και θα προσφέρει μία δυνατή φωνή για την αστρονομική κοινότητα.

Τα οπτικά τηλεσκόπια χρειάζονται σκοτεινούς ουρανούς για τις παρατηρήσεις τους και οι δορυφόροι αντανακλούν τις ακτίνες του Ήλιου. Τα ραδιοτηλεσκόπια χρειάζονται ησυχία και οι δορυφόροι χρησιμοποιούν συχνότητες που πολλές φορές είναι ίδιες με αυτές των τηλεσκοπίων παράγοντας θόρυβο.

Φανταστείτε να βγείτε έξω και να υπάρχουν περισσότερες κουκίδες στον ουρανό που προέρχονται από ανθρώπινα αντικείμενα παρά από αστέρια ή πλανήτες. Αφαιρούμε ένα βασικό τρόπο του ανθρώπου να αντιλαμβάνεται τον κόσμο μέσω του νυχτερινού ουρανού. Δεν είναι κάτι που πρέπει να το πάρουμε ελαφρά τη καρδία, είναι κάτι που θέλει σκέψη, ειδικότερα αν είναι μη αναστρέψιμο.