Απολιθώματα 500 εκατομμυρίων ετών αποκαλύπτουν την εξέλιξη αραχνών και σκορπιών (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Εξαιρετικά διατηρημένο νευρικό σύστημα
06 Φεβρουαρίου 2022 10:42
Απολιθώματα 500 εκατομμυρίων ετών αποκαλύπτουν την εξέλιξη αραχνών και σκορπιών (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Δύο μικροσκοπικά απολιθώματα μικρότερα από ένα χάπι, ανακαλύφθηκαν σε ένα λατομείο του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα δύο δείγματα προέρχονται από την Κάμβρια περίοδο, 508 εκατομμύρια χρόνια πριν και μπορεί να προσφέρουν μοναδική γνώση για την ιστορία της εξέλιξης των σημερινών αραχνών και σκορπιών. Και τα δύο δείγματα ανήκουν στο είδος Mollisonia symmetrica και είναι σημαντικά επειδή είναι από τις λίγες φορές που ένα απολίθωμα περιέχει νευρικό ιστό.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν για πρώτη φορά απολιθωμένο εγκέφαλο αρθρόποδων από την Κάμβρια περίοδο πριν μια δεκαετία και από τότε, απολιθωμένος νευρικός ιστός έχει βρεθεί σε δώδεκα Κάμβρια απολιθώματα, τα περισσότερα από τα οποία ήταν αρθρόποδα.

Τα νέα δείγματα έχουν μήκος 13 χιλιοστά μήκος και 3.5 χιλιοστά πλάτος το ένα και 7.5 χιλιοστά μήκος και 1.7 χιλιοστά πλάτος το άλλο. Τα M. symmetrica διαθέτουν έναν απλό εξωσκελετό και επτά ζευγάρια άκρων, έξι από τα οποία είναι πόδια και δύο δόντια.

Κάτω από το μικροσκόπιο όμως αποκαλύφθηκε καλά διατηρημένο το νευρικό τους σύστημα. Τα απολιθωμένα νεύρα μοιάζουν με μαύρα σημάδια, αφού η διεργασία της απολίθωσης μετέτρεψε τον ιστό σε οργανικές ενώσεις άνθρακα. Στο ένα δείγμα διακρίνεται ένα σφαιρικό μάτι στο κεφάλι και ένα νεύρο το οποίο διασχίζει το κεφάλι μέχρι την κοιλιά, με άλλες απολήξεις να ξεπετάγονται από το κεντρικό νεύρο. Στο άλλο δείγμα φαίνονται δύο σφαιρικά μάτια στο κεφάλι και ένα νεύρο που διασχίζει κατά μήκος τον κορμό.

Μπορούμε να δούμε πως υπάρχει κάτι εκεί, αλλά δεν έχουμε αρκετή ανάλυση για να πούμε με σιγουριά. Αλλά σίγουρα υπάρχει κάτι οργανωμένο εκεί πέρα.

Η ακριβής σχέση του M. symmetrica με τα υπόλοιπα αρθρόποδα παραμένει άγνωστη, ωστόσο η ομάδα μπόρεσε να κατασκευάσει δύο εξελικτικά δέντρα τα οποία δείχνουν πως αυτό το σχετικά απλό νευρικό σύστημα οδήγησε στο συμπυκνωμένο εγκέφαλο που βλέπουμε σήμερα στις αράχνες, τους σκορπιούς, τα καβούρια και τους ψύλλους.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature.