Αποκαλύφθηκε η θερμοκρασία του πρώιμου σύμπαντος

Από τη σκιά ενός νέφους νερού
05 Φεβρουαρίου 2022 13:06
Αποκαλύφθηκε η θερμοκρασία του πρώιμου σύμπαντος

Αστρονόμοι βρήκαν ένα νέο τρόπο υπολογισμού της θερμοκρασίας της κοσμικής ακτινοβολίας υποβάθρου όταν το σύμπαν ήταν ακόμα στα σπάργανά του. Παρατηρώντας λοιπόν τη σκιά ενός νέφους αερίων νερού 13.8 δισεκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη, μπόρεσαν να μετρήσουν τη θερμοκρασία του σύμπαντος μόλις 880 εκατομμύρια χρόνια μετά το Big Bang. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε ηλικία ματιά μας στο πρώιμο σύμπαν έως τώρα.

Αυτό είναι ένα σημαντικό επίτευγμα επειδή δεν επιβεβαιώνει μόνο την αναμενόμενη τάση ψύξης του σύμπαντος από μία πολύ παλαιότερη εποχή από ότι ήταν δυνατόν να μετρήσουμε, αλλά μπορεί να έχει και απευθείας επιπτώσεις στη φύση της άπιαστης σκοτεινής ενέργειας. – Axel Weiss, Max Planck Institute

Στρέφοντας τα τηλεσκόπια στο γαλαξία HFLS3 οι αστρονόμοι διαπίστωσαν την παλαιότητά του. Παρατηρώντας και το νέφος υδρατμών νερού μεταξύ αυτού και του γαλαξία μας, είδαν πως είναι ψυχρότερο από την κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου (CMB) που υποδεικνύει τη θερμοκρασία του σύμπαντος. Η διαφορά αυτή τους επέτρεψε να βρουν τη θερμοκρασία του CMB μέσω εξαιρετικά περίπλοκων εξισώσεων φυσικής.

Οι ερευνητές υπολόγισαν λοιπόν πως η CMB είχε μία θερμοκρασία 16.4 με 30.2 Kelvin (-256.8 με -243 βαθμούς Κελσίου) την περίοδο παρατήρησης του HFLS3.

Πέρα από την απόδειξη της ψύξης του σύμπαντος, η ανακάλυψη αυτή μας δείχνει πως το σύμπαν στην αρχή του είχε πολύ συγκεκριμένα φυσικά χαρακτηριστικά τα οποία δεν υπάρχουν σήμερα. Περίπου 1.5 δισεκατομμύριο χρόνια μετά το Big Bang, η κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου ήταν ήδη πολύ ψυχρή για να ανιχνευτεί αυτό το φαινόμενο. Έχουμε λοιπόν ένα μοναδικό παράθυρο παρατηρήσεων που ανοίγει μόνο σε ένα πολύ νεαρό σύμπαν.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature.