Το νερό της Γης υπήρχε στο Ηλιακό σύστημα πολύ πριν δημιουργηθεί ο πλανήτης

Τα ισότοπα αποκαλύπτουν
05 Φεβρουαρίου 2022 09:54
Το νερό της Γης υπήρχε στο Ηλιακό σύστημα πολύ πριν δημιουργηθεί ο πλανήτης

Η ζωή όπως την ξέρουμε δε θα ήταν δυνατό να υπάρξει στη Γη χωρίς το νερό. Ο πλανήτης μας είναι ο μόνος που ξέρουμε πως έχει ζωή και ο μόνος που έχει νερό σε υγρή μορφή. Το πώς δημιουργήθηκε ή πώς ήρθε στη Γη δεν έχει απαντηθεί ακόμα με σιγουριά, όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα όμως το μόνο σίγουρο είναι πως υπήρχε στο Ηλιακό σύστημα πολύ πριν σχηματιστεί ο πλανήτης μας.

Ερευνητές του Γαλλικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας εντόπισαν ισότοπα του νερού σε ένα μετεωρίτη που χρονολογείται από τη γέννηση του Ηλιακού συστήματος, τα οποία είναι ίδια με τα ισότοπα νερού που βρίσκουμε σήμερα στη Γη.

Ορισμένα είδη μετεωριτών λειτουργούν ως χρονοκάψουλες από τη γέννηση του Ηλιακού συστήματος, περικλείοντας αέρια και σκόνη από την κατάρρευση του άστρου υπό την ίδια βαρύτητά του όταν γεννιέται. Το υλικό των αερίων που το περιβάλλει παίρνει τη μορφή δίσκου και το “ταΐζει”. Όταν το άστρο σχηματιστεί, ό,τι περισσέψει από το νέφος υλικών δημιουργεί το υπόλοιπο αστρικό σύστημα, τους πλανήτες, τους αστεροειδείς κλπ.

Έτσι, όταν μελετάμε ένα μετεωρίτη οι πιθανότητες είναι να είναι παλαιότερος από τη Γη. Αλλά οι θερμοκρασίες και οι πιέσεις όλης αυτής της διαδικασίας κάνουν αυτά τα υλικά πολλές φορές να χάνουν τα ίχνη της προέλευσής τους κάνοντας την ανάλυση του νερού πρόκληση.

Όμως ο μετεωρίτης Efremovka που βρέθηκε στο Καζακστάν το 1962 έχει στοιχεία που μας πάνε πίσω 4.57 δισεκατομμύρια χρόνια. Για να μετρήσουν το περιεχόμενο νερού, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μία ακτίνα ιόντων για να χαρτογραφήσουν και να αναγνωρίσουν όλα τα στοιχεία του δείγματος, συγκρίνοντάς τα με οχτώ γήινα δείγματα αναφοράς. Έπειτα εξέτασαν την αναλογία των ισοτόπων υδρογόνου στο μετεωρίτη και βρήκαν πως στα πρώτα 200.000 χρόνια ιστορίας από τη γέννηση του Ηλιακού συστήματος, πριν να σχηματιστούν οι πλανήτες, υπήρχαν δύο μεγάλες περιοχές αερίων. Μία από αυτές περιείχε το αέριο από το οποίο προήλθε η ύλη του Ηλιακού συστήματος όταν συμπυκνώθηκε, ενώ η άλλη ήταν πλούσια σε νερό.

Το νερό αυτό είναι εξαιρετικά όμοιο με το νερό της Γης στην ισοτοπική του σύνθεση, γεγονός που μας δείχνει ότι το νερό ήταν παρών στο Ηλιακό σύστημα από την αρχή του.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature Astronomy.