Ιδιωτική εταιρία θα κατασκευάσει ρομποτική βάση σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη

Επικεφαλής πρώην διευθυντής της NASA
04 Φεβρουαρίου 2022 09:43
Ιδιωτική εταιρία θα κατασκευάσει ρομποτική βάση σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη

Η νεοσυσταθείσα εταιρία Quantum Space ιδρύθηκε το 2021 και στο τιμόνι της βρίσκεται ο πρώην διευθυντής της NASA, Steve Jurczyk, ο οποίος μετά την απόσυρσή του το Μάιο αποφάσισε να παίξει ενεργό ρόλο στην παρουσία του ιδιωτικού τομέα στο διάστημα.

Σκοπός της Quantum Space λοιπόν είναι να κατασκευάσει ένα ρομποτικό διαστημικό σταθμό σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, ο οποίος θα διαθέτει ένα στόλο ρομπότ τα οποία θα μπορούν να προσφέρουν internet, να συλλέγουν δεδομένα, να επισκευάζουν δορυφόρους και να τροφοδοτούν με καύσιμα άλλα σκάφη.

Ξέρουμε πως θα υπάρχει μεγάλη δραστηριότητα γύρω από τη Σελήνη και στην επιφάνεια αυτής την επόμενη δεκαετία, κυρίως από το πρόγραμμα Artemis.

Ο Jurczyk οραματίζεται διαστημικά ρομπότ διαφόρων τύπων τα οποία θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των σεληνιακών αποστολών. Η ρομποτική βάση σε τροχιά θα εξυπηρετήσει με την επικοινωνία μεταξύ Σελήνης – Γης. Ταυτόχρονα θα λειτουργεί και ως παρατηρητήριο, ενώ θα μπορεί να αποθηκεύει και δείγματα από την επιφάνεια της Σελήνης. Επιπλέον θα προσφέρει υπηρεσίες συγχρονισμού κίνησης για όλα τα σκάφη που θα κινούνται γύρω από τη Σελήνη. Τέλος, η σταθερή θέση της στο σημείο Lagrange Γης-Σελήνης L1 θα της επιτρέψει να κάνει παρατηρήσεις για το κλίμα της Γης, καθώς και να εντοπίζει αστεροειδείς.

Μακροπρόθεσμα, η βάση θα φιλοξενεί ρομπότ τα οποία θα πραγματοποιούν επισκευές σε διαστημικά σκάφη και δορυφόρους, αναπληρώνοντας ταυτόχρονα και τα καύσιμά τους. Προς το παρόν η εταιρία ετοιμάζεται να στείλει το πρώτο δοκιμαστικό ρομπότ στο σημείο L1 την άνοιξη του 2024.