Ανακαλύφθηκε ο μεγαλύτερος τρωικός αστεροειδής της Γης (ΕΙΚΟΝΕΣ-ΒΙΝΤΕΟ)
Ο 2020 XL5 είναι και επίσημα ο δεύτερος και ο μεγαλύτερος τρωικός αστεροειδής που ακολουθεί την τροχιά της Γης γύρω από τον Ήλιο, ενώ οι αστρονόμοι θεωρούν πως θα συνοδεύει τη Γη για ακόμα 4.000 χρόνια πριν να αποσπαστεί για να ακολουθήσει τη δική του πορεία.
Η ανακάλυψη ενός δεύτερου τρωικού αστεροειδή της Γης θα ενισχύσει τη γνώση μας για τις δυναμικές αυτών των φευγαλέων αντικειμένων. Συγκρίνοντας την τροχιακή φύση των δύο αντικειμένων θα καταλάβουμε καλύτερα τους μηχανισμούς που τους επιτρέπουν αυτή την παροδική σταθερότητα.
Τα τρωικά αντικείμενα μοιράζονται τις τροχιές μεγαλύτερων πλανητών στο Ηλιακό σύστημα και βρίσκονται σε δύο βαρυτικά σταθερές περιοχές μπροστά και πίσω από τον πλανήτη, γνωστές και ως σημεία Lagrange. Αυτά τα σημεία ισορροπούν τέλεια τις βαρυτικές έλξεις του πλανήτη και του Ήλιου και μπορούν να κρατήσουν μικρότερα σώματα σε τροχιά. Ο Δίας έχει τα περισσότερα τρωικά αντικείμενα τα οποία ξεπερνούν τις 11.000, ο Ποσειδώνας έχει 32, ο Άρης 9 και ο Ουρανός ένα.
Η Γη έχει πέντε σημεία Lagrange στο σύστημα Γη-Σελήνη-Ήλιος. Τα τρωικά αντικείμενα μπορούν να βρίσκονται μπροστά ή πίσω από το μονοπάτι της Γης, στις θέσεις L4 και L5.
Ο άλλος τρωικός αστεροειδής της Γης ονομάζεται 2010 TK7 και είναι ένας βράχος 300 μέτρων που βρίσκεται στο σημείο L4 και υπολογίζεται πως περίπου σε 15.000 χρόνια οι βαρυτικές αλληλεπιδράσεις θα τον πετάξουν από την τωρινή τροχιά του.
Ο 2020 XL5 βρίσκεται και αυτός στο L4 και η διάμετρός του υπολογίζεται στα 1.180 μέτρα, ενώ είναι αστεροειδής τύπου C. Αυτοί οι αστεροειδείς είναι πιο σκοτεινοί από τους υπόλοιπους επειδή είναι πλούσιοι σε άνθρακα, ενώ αποτελούν το 75% όλων των αστεροειδών στο Ηλιακό σύστημα. Είναι από τα παλαιότερα αντικείμενα στο Ηλιακό σύστημα με ηλικία σχεδόν όσο ο Ήλιος.
Οι μακρινές τροχιές των τρωικών αντικειμένων εμφανίζουν μεγάλο ενδιαφέρον για τις διαστημικές αποστολές. Για παράδειγμα, ο 2020 XL5 φτάνει σχεδόν μέχρι τον Άρη και διασταυρώνεται και με την τροχιά της Αφροδίτης.
Αν μπορέσουμε να ανακαλύψουμε περισσότερα τρωικά αντικείμενα της Γης και αν κάποια από αυτά έχουν τροχιές με μικρότερες κλίσεις, τότε μπορεί να είναι φθηνότερο να φτάσουμε σε αυτά παρά στη Σελήνη. Οπότε μπορεί να γίνουν ιδανικές βάσεις για την εξερεύνηση του Ηλιακού συστήματος ή μπορεί να γίνουν ακόμα και πηγές φυσικών πόρων. – Cesar Briceno, NOIRLab
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature Communications.
Ακολουθήστε το Unboxholics.com στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα για τεχνολογία, videogames, ταινίες και σειρές. Ακολουθήστε το Unboxholics.com σε Facebook, Twitter, Instagram, Spotify και TikTok.