Γιατί οι σχεδόν δίδυμοι πλανήτες Ουρανός και Ποσειδώνας έχουν διαφορετικές αποχρώσεις του μπλε;

Ένα ατμοσφαιρικό μοντέλο προσφέρει εξήγηση
02 Φεβρουαρίου 2022 10:39
Γιατί οι σχεδόν δίδυμοι πλανήτες Ουρανός και Ποσειδώνας έχουν διαφορετικές αποχρώσεις του μπλε;

Ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας έχουν αρκετές ομοιότητες και μοιάζουν μεταξύ τους περισσότερο από κάθε άλλο πλανήτη στο Ηλιακό σύστημα. Έχουν σχεδόν το ίδιο μέγεθος και μάζα, παρόμοια σύνθεση και δομή, ακόμα και παρόμοιους ρυθμούς περιστροφής. Ωστόσο έχουν μία σημαντική οπτική διαφορά. Είναι και οι δύο σε αποχρώσεις του μπλε, ωστόσο ο Ποσειδώνας έχει μία αζούρ απόχρωση με εμφανείς τις καταιγίδες στην ατμόσφαιρά του, ενώ ο Ουρανός έχει μία πιο θολή βαθυκύανη απόχρωση.

Μία νέα έρευνα ισχυρίζεται πως βρήκε την απάντηση για τη διαφορά μεταξύ των δύο. Επιστήμονες από το University of Oxford διαπίστωσαν πως ένα ευρύ στρώμα ομίχλης στον Ουρανό του δίνει τη θολή του όψη. Και οι δύο πλανήτες είναι βραχώδεις και περιβάλλονται από νερό, αμμωνία και παγωμένο μεθάνιο. Ωστόσο η ατμόσφαιρά τους δεν είναι ομογενοποιημένη αλλά διαθέτει στρώματα.

Στα μαθηματικά μοντέλα τους οι επιστήμονες κατάφεραν να αναπαράγουν τις διαφορές των πλανητών, προσθέτοντας ένα στρώμα φωτοχημικής ομίχλης. Η υπεριώδης ακτινοβολία του Ήλιου αλληλεπιδρά με τα αεροζόλ σωματίδια της ατμόσφαιρας, σπέρνοντας τους σπόρους για τη δημιουργία νεφών που συμπυκνώνονται σε παγωμένο μεθάνιο βαθύτερα μέσα στην ατμόσφαιρα. Στον Ουρανό λοιπόν αυτό το στρώμα – το οποίο ονόμασαν Aerosol-2 – είναι δύο φορές πιο αδιαφανές σε σχέση με τον Ποσειδώνα.

Αφού αυτά τα σωματίδια απορροφούν τις UV ακτίνες, έτσι εξηγείται η χαμηλότερη αντανακλαστικότητα UV του Ουρανού και με τη σειρά του εξηγείται γιατί φαίνεται να έχει πιο απαλό μπλε χρώμα στο ανθρώπινο μάτι από τον Ποσειδώνα, αφού αυτά τα σωματίδια έχουν ένα σχεδόν λευκό ορατό φάσμα αντανακλαστικότητας. Η χαμηλότερη αδιαφάνεια του στρώματος Aerosol-2 του Ποσειδώνα εξηγεί επίσης γιατί τα σκοτεινά σημεία είναι πιο εύκολο να παρατηρηθούν στην ατμόσφαιρά του.

Παραμένει άγνωστο γιατί το στρώμα του Ποσειδώνα δεν είναι τόσο πυκνό όσο του Ουρανού, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν πως η ατμόσφαιρα του Ποσειδώνα καθαρίζει καλύτερα την ομίχλη παράγοντας χιόνι μεθανίου πιο αποτελεσματικά από τον Ουρανό.

Η έρευνα ανέβηκε στο arXiv όπου και περιμένει peer review.