Πλέον ξέρουμε τον αριθμό διαφορετικών ειδών δέντρων που υπάρχουν στον πλανήτη

Και το κυριότερο πόσα μένει να ανακαλυφθούν
01 Φεβρουαρίου 2022 10:47
Πλέον ξέρουμε τον αριθμό διαφορετικών ειδών δέντρων που υπάρχουν στον πλανήτη

Μία διεθνής έρευνα - η πρώτη του είδους της - με συμμετοχή πάνω από 100 επιστημόνων προσπαθεί να εκτιμήσει πόσα διαφορετικά είδη δέντρων υπάρχουν στη Γη. Οι ερευνητές βασίστηκαν σε δύο τεράστιες βάσεις δεδομένων, τις Global Forest Biodiversity Initiative και TreeChange, συνδυάζοντας δεκαετίες κατηγοριοποιήσεων από παρατηρήσεις εδάφους, δημιουργώντας μία παγκόσμια βάση δεδομένων με είδη δέντρων που καλύπτουν τον πλανήτη με 9.000 "κελιά" 100x100 χιλιομέτρων.

Οι εκτιμήσεις τους λοιπόν κάνουν λόγο για 73.000 διαφορετικά είδη δέντρων στη Γη.

Συνδυάσαμε διαφορετικές βάσεις δεδομένων σε μία τεράστια παγκόσμια βάση. Κάθε σετ δεδομένων έρχεται από κάποιον που πήγε σε ένα δάσος και συνέλλεξε πληροφορίες για το είδος, το μέγεθος και άλλα χαρακτηριστικά. Μετρώντας τον αριθμό των ειδών δέντρων σε παγκόσμιο επίπεδο είναι σαν ένα παζλ με τα κομμάτια του να είναι διασκορπισμένα σε όλο τον κόσμο.

Το εντυπωσιακό είναι πως από την εκτίμηση των 73.000 δέντρων, έχουμε καταγράψει μόλις τα 64.000. Αυτό σημαίνει πως υπάρχουν ακόμα 9.200 είδη δέντρων που περιμένουν να ανακαλυφθούν. Οι ερευνητές αναγνωρίζουν πως η εκτίμηση βασίζεται σε ελλιπή δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων περιοχών όπου η χαρτογράφηση και η ανάλυση των ειδών είναι περιορισμένη. Ωστόσο προσφέρει μία μοναδική ματιά στη διανομή των δέντρων σε όλο τον κόσμο.

Οι εκτιμήσεις μας σε επίπεδο ηπείρων δείχνουν πως περίπου το 43% όλων των ειδών υπάρχει στη Νότια Αμερική και ακολουθεί η Ευρασία με 22%, η Αφρική με 16%, η Βόρεια Αμερική με 15% και η Ωκεανία με 11%. Περισσότερα είδη αναμένεται να ανακαλυφθούν στη Νότια Αμερική από ότι σε οποιαδήποτε άλλη ήπειρο.

Αυτό κάνει τη διατήρηση των δασών απόλυτη προτεραιότητα στη Νότια Αμερική, ειδικά αν λάβουμε υπόψη την τωρινή τροπική κρίση από ανθρωπογενείς παράγοντες όπως η αποψίλωση, οι πυρκαγιές και η κλιματική αλλαγή.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο PNAS.