Ένα αρχαίο Ηλιακό τσουνάμι δείχνει πως είμαστε απροετοίμαστοι σήμερα

Η μεγαλύτερη Ηλιακή καταιγίδα που έχει καταγραφεί
30 Ιανουαρίου 2022 10:54
Ένα αρχαίο Ηλιακό τσουνάμι δείχνει πως είμαστε απροετοίμαστοι σήμερα

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Lund στη Σουηδία μελετώντας τον πάγο που ανέσυραν από μεγάλο βάθος σε Ανταρκτική και Γροιλανδία, ανακάλυψαν τα σημάδια που άφησε ένα τεράστιο ηλιακό τσουνάμι όταν συγκρούστηκε με την ατμόσφαιρα της Γης πριν 9.200 χρόνια. Αυτή η ηλιακή καταιγίδα τεραστίων διαστάσεων προβληματίζει τους επιστήμονες επειδή συνέβη σε μία από τις πιο ήσυχες περιόδους του Ήλιου. Η αρχαία αυτή υπερκαταιγίδα ξεκίνησε με ένα κύμα καυτού πλάσματος και μαγνητισμού από τον Ήλιο και είναι μεγαλύτερη από οτιδήποτε έχουμε καταγράψει στην πρόσφατη ιστορία.

Η πρόβλεψη των Ηλιακών καταιγίδων είναι ήδη μία δύσκολη αποστολή για τους επιστήμονες. Συμβαίνουν ανά μερικά χρόνια όταν η δραστηριότητα του Ήλιου βρίσκεται στο απόγειό της. Συνήθως οι Ηλιακές καταιγίδες προκαλούν προβλήματα στις επικοινωνίες και τους δορυφόρους, αλλά οι επιστήμονες προειδοποιούν πως είμαστε απροετοίμαστοι αν χτυπηθούμε από μία Ηλιακή καταιγίδα τέτοιου μεγέθους και τα αποτελέσματα μπορεί να είναι καταστροφικά για τις τεχνολογικές υποδομές μας σε παγκόσμια κλίμακα. Ηλεκτρικά δίκτυα, αεροπορικές πτήσεις, υποθαλάσσια καλώδια internet, όλα θα τεθούν εκτός λειτουργίας για μήνες.

Δισεκατομμύρια τόνοι φορτισμένων σωματιδίων φτάνουν στη Γη μέσα σε 15 ώρες. Η αλληλεπίδραση με την ατμόσφαιρα παράγει ραδιενεργά στοιχεία όπως άνθρακα-14, βερύλιο-10 και άλλα. Οι ερευνητές εντόπισαν αυτά τα ισότοπα στον πάγο σε ποσότητες που ξεπερνούν οτιδήποτε είχαμε ανιχνεύσει στο παρελθόν, αποδεικνύοντας την ύπαρξη αυτού του ακραίου Ηλιακού τσουνάμι.

Έχουμε υποτιμήσει την απειλή για την κοινωνία μας. Αυτές οι τεράστιες καταιγίδες δε συμπεριλαμβάνονται στην εκτίμηση ρίσκου. Είναι άκρως σημαντικό να αναλύσουμε τι μπορεί να σημαίνουν αυτά τα γεγονότα για τη σημερινή τεχνολογία και πώς μπορούμε να προστατευτούμε.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Nature Communications.