Η Moderna ξεκινά τις κλινικές δοκιμές mRNA εμβολίου για HIV

Βασισμένο στην ίδια τεχνολογία του εμβολίου COVID-19
28 Ιανουαρίου 2022 10:02
Η Moderna ξεκινά τις κλινικές δοκιμές mRNA εμβολίου για HIV

Η Moderna ανακοίνωσε πως ξεκινά τις κλινικές δοκιμές ενός HIV mRNA εμβολίου και μόλις χτες χορήγησε τις πρώτες δόσεις σε εθελοντές του George Washington University School of Medicine and Health Sciences.

Όπως και το εμβόλιο της εταιρίας για την COVID-19, το εμβόλιο για τον HIV χρησιμοποιεί mRNA τεχνολογία για να “ξεγελάσει” το ανθρώπινο σώμα έτσι ώστε να παράγει τις πρωτεΐνες που θα οδηγήσουν σε μία ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού. Η εταιρία ελπίζει πως το εμβόλιο θα προκαλέσει την παραγωγή μίας συγκεκριμένης κατηγορίας λευκών αιμοσφαιρίων γνωστά ως B-κύτταρα, τα οποία μπορούν να παράγουν αντισώματα.

Η πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών περιλαμβάνει 56 υγιείς ενήλικους αρνητικούς στον HIV. Στους 48 θα δοθεί μία δόση του εμβολίου, ενώ οι 32 θα λάβουν και μία ενισχυτική. Οι υπόλοιποι 8 θα λάβουν μόνο την ενισχυτική. Έπειτα, η Moderna θα παρακολουθήσει τους εθελοντές για έξι μήνες για να αξιολογήσει την ασφάλεια του εμβολίου και το πόσο αποτελεσματικό είναι.

Αξίζει να σημειωθεί πως παρόλο που η ζωή των ασθενών με HIV έχει βελτιωθεί σημαντικά από τη δεκαετία του ’90 χάρη σε νέες θεραπείες και φάρμακα, κανένα εμβόλιο δεν έχει περάσει επιτυχώς τις κλινικές δοκιμές.