Επιτέλους, οι τιμές των καρτών γραφικών φαίνεται να πήραν την κατηφόρα

Ωστόσο ακόμα παραμένουν απαγορευτικά υψηλές
25 Ιανουαρίου 2022 12:44
Επιτέλους, οι τιμές των καρτών γραφικών φαίνεται να πήραν την κατηφόρα

Όχι, οι τιμές των καρτών γραφικών δεν είναι ακόμη σε καμία περίπτωση φυσιολογικές, αλλά φαίνεται πως επιτέλους πήραν την κατηφόρα.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, το Tom’s Hardware έκανε μια έρευνα για τις τιμές των GPUs στην αμερικανική αγορά και το eBay, την ώρα που συγχρόνως το 3DCenter.org μελέτησε την γερμανική αγορά και ειδικότερα τα retail καταστήματα της χώρας.

Αυτό που παρατήρησαν, λοιπόν, και τα δύο μέσα είναι πως οι τιμές έπεσαν κάπως το τελευταίο διάστημα για σχεδόν κάθε μοντέλο της Nvidia και της AMD. Πιο συγκεκριμένα, αν κάποιος ήθελε να αγοράσει μια Nvidia RTX 3080, πριν δύο μήνες θα έπρεπε να δώσει $1,773, με την κατάσταση να χειροτερεύει τον Δεκέμβριο. Τον Ιανουάριο ωστόσο σημειώθηκε πτώση 11% και όπως σημειώνει το Tom’s Hardware η κάρτα μπορεί να αγοραστεί κατά μέσο όρο για $1,600. Πέρα από την 3080, αντίστοιχες πτώσεις παρατηρήθηκαν και σε άλλα RTX 3000 και AMD Radeon RX 6000 μοντέλα, με κατά 5% έως 10% φθηνότερες τιμές.

Φυσικά, παραμένουν περίπου διπλάσιες από τις προτεινόμενες τιμές λιανικής που είχε ορίσει αρχικά η Nvidia και η AMD, αλλά σίγουρα η κατάσταση φαίνεται πως καλυτερεύει.

Για την ιστορία, το 3DCenter.org δείχνει με την γραφική του παράσταση πως οι τιμές των καρτών γραφικών συνδέονται άμεσα με την αξία των κρυπτονομισμάτων και έτσι η πτώση τελευταία οφείλεται ενδεχομένως στη βουτιά της συγκεκριμένης αγορά που ίσως να έκανε υποψήφιους miners να χάσουν το ενδιαφέρον τους.

Η τελευταία αυτή εικασία υποστηρίζεται και από τα δεδομένα του Tom’s Hardware, το οποίο επισημαίνει πως ο αριθμός των πωλήσεων στο eBay μειώθηκε δραματικά. Για παράδειγμα, μόνο εννέα Radeon RX 6800 GPUs πουλήθηκαν μέσα σε μια εβδομάδα του Ιανουαρίου.

Ίσως ο κόσμος να έχασε την υπομονή του και δεν είναι πλέον διατεθειμένος να πληρώσει τις τιμές που επιβάλουν οι scalpers και έτσι η μειωμένη ζήτηση οδηγεί και σε πτώση των τιμών.