Βιολόγοι ανακάλυψαν ένα νέο είδος εντόμων! (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Γνωρίστε τις νέες σφήκες Neuroterus valhalla
25 Ιανουαρίου 2022 12:05
Βιολόγοι ανακάλυψαν ένα νέο είδος εντόμων! (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Ράις στο Χιούστον του Τέξας ανακάλυψαν ένα νέο είδος εντόμων, το οποίο ανήκει στο γένος των σφηκών και περιγράφεται αναλυτικά στο ειδικό paper που αναρτήθηκε στο πιο πρόσφατο τεύχους του επιστημονικού περιοδικού Systematic Entomology. Γνωρίστε, λοιπόν, τις Neuroterus valhalla!

Το όνομα τους μπορεί να παραπέμπει σε κάτι θρυλικό, αν είστε εξοικειωμένοι με την σκανδιναβική μυθολογία, αλλά δόθηκε στα νεοανακαλυφθέντα αυτά έντομα εξαιτίας…μιας pub! Ναι, καλά διαβάσατε. Μια Neuroterus valhalla βρέθηκε στα κλαδιά μιας βελανιδιάς κοντά στην pub ονόματι Valhalla, η οποία είναι μόλις λίγα μέτρα μακριά από το πανεπιστήμιο και αποτελεί στέκι των φοιτητών του.

Παρά, λοιπόν, το φαινομενικά εντυπωσιακό όνομα, μια Neuroterus valhalla ξεπερνά μετά βίας σε μήκος το 1 χιλιοστό και περνά 11 από τους 12 μήνες του χρόνου κλεισμένη σε κρύπτη.

Η N. valhalla, όπως και οι άλλες σφήκες χοληδόχου, ξεγελά το δέντρο που την φιλοξενεί, για να την ταΐσει και για να προστατέψει τα μικρά της. Οι σφήκες αυτές παράγουν ένα «βιοχημικό κοκτέιλ» μαζί με τα αυγά τους και στη συνέχεια οι χημικές αυτές ουσίες παρακινούν το δέντρο να δημιουργήσει μια κρύπτη γύρω από τα αυγά. Αυτή τα προστατεύει και έτσι περισσότερες N. valhalla εκκολάπτονται από το δέντρο.

Για την ιστορία, υπάρχουν σχεδόν 1.000 γνωστά είδη σφηκών χοληδόχου μέχρι σήμερα. Ωστόσο, η N. valhalla έχει την αξιοσημείωτη διάκριση ότι είναι το πρώτο είδος εντόμου που περιγράφεται μαζί με το πλήρως προσδιορισμένο γονιδίωμά του

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Ράις που έκαναν την ανακάλυψη ετοιμάζονται τώρα να δουν πώς οι μικροσκοπικές αυτές σφήκες που δεν τσιμπάνε, μπορεί να επηρεάστηκαν από το ιστορικό κύμα κρύου του Χιούστον τον Φεβρουάριο του 2021.

Tags: