Το 5G θα προκαλέσει χάος στις πτήσεις - Προειδοποιούν οι αεροπορικές εταιρίες

Επιστολή με αποδέκτες αμερικανικούς φορείς και τον Λευκό Οίκο
18 Ιανουαρίου 2022 10:38
Το 5G θα προκαλέσει χάος στις πτήσεις - Προειδοποιούν οι αεροπορικές εταιρίες

Οι μεγαλύτερες αμερικανικές αεροπορικές εταιρίες προειδοποιούν για μία επικείμενη, “καταστροφική” κρίση στην αεροπλοΐα, η οποία θα λάβει χώρα σε 48 ώρες, όταν τεθεί σε λειτουργία η νέα C-Band 5G υπηρεσία. Σύμφωνα με μία επιστολή που υπογράφεται από στελέχη των America Airlines, Delta, United, Southwest, UPS, Alaska Air, Atlas Air, Jetblue Airways και FedEx και έχει αποδέκτη τον Λευκό Οίκο και επίσημους φορείς των ΗΠΑ, το 5G μπορεί να καταστήσει ένα σημαντικό αριθμό αεροσκαφών άχρηστα, να “αφήσει παγιδευμένους χιλιάδες Αμερικανούς στο εξωτερικό” και να προκαλέσει “χάος” στις πτήσεις των ΗΠΑ.

Εκτός αν οι κύριοι σταθμοί πάρουν έγκριση για πτήση, η τεράστια πλειοψηφία των ταξιδιωτών και των φορτίων θα καθηλωθεί στο έδαφος. Αυτό σημαίνει πως σε μία μέρα σαν τη χτεσινή, πάνω από 1.100 πτήσεις και 100.000 επιβάτες θα αντιμετωπίσουν ακυρώσεις, αλλαγές δρομολογίων και καθυστερήσεις. Πολλαπλά σύγχρονα συστήματα ασφαλείας θα θεωρηθούν άχρηστα προκαλώντας μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό που ξέραμε. Οι κατασκευαστές αεροσκαφών μας ενημέρωσαν πως τεράστια κομμάτια του στόλου πρέπει να καθηλωθούν.

Η FAA έχει προειδοποιήσει πως πιθανές παρεμβολές μπορεί να επηρεάσουν τα ευαίσθητα όργανα των αεροπλάνων αλλά τόνισε πως θα συνεργαστεί με τις εταιρίες για να περιορίσει τυχόν καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων.

Η AT&T και η Verizon κέρδισαν το διαγωνισμό για το φάσμα C-Band του 5G το οποίο ήταν αρχικά να τεθεί σε λειτουργία στα αεροδρόμια πριν ένα μήνα. Συμφώνησαν να τοποθετήσουν μηχανισμούς για μείωση του ρίσκου παρεμβολών σε 50 αεροδρόμια και η ενεργοποίησή τους θα γίνει μεθαύριο, ενώ τονίζουν πως το συγκεκριμένο φάσμα έχει ξεκινήσει να λειτουργεί σε 40 χώρες χωρίς προβλήματα στην αεροπλοΐα. Οι αεροπορικές εταιρίες ζητούν το 5G να ενσωματωθεί παντού στις ΗΠΑ εκτός από την απόσταση των 3.2 χιλιομέτρων από τους αεροδιαδρόμους.

Tags: