Εταιρία κούριερ θέλει να βάλει αντιπυραυλικό λέιζερ στα αεροπλάνα της

Επίσημο αίτημα στους κρατικούς φορείς
16 Ιανουαρίου 2022 09:03
Εταιρία κούριερ θέλει να βάλει αντιπυραυλικό λέιζερ στα αεροπλάνα της

Μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες κούριερ στον κόσμο, η FedEx, μπορεί σύντομα να διαθέτει αντιπυραυλικά συστήματα στα αεροπλάνα της. Όπως αποκαλύπτει το Reuters, η εταιρία κατέθεσε επίσημο αίτημα στην Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπλοΐας των ΗΠΑ (FAA) για να της επιτραπεί να εγκαταστήσει στο νέο στόλο Airbus A321-200 αεροπλάνων της ένα αντιπυραυλικό σύστημα λέιζερ. Σκοπός, να εξουδετερώσει το σύστημα ανίχνευσης θερμότητας εισερχόμενων πυραύλων στοχεύοντάς τους με το λέιζερ.

Η εταιρία δικαιολόγησε την απόφασή της επικαλούμενη περιπτώσεις όπου πολιτικά αεροσκάφη έγιναν στόχοι φορητών αντιαεροπορικών συστημάτων, χωρίς όμως να φέρνει συγκεκριμένα παραδείγματα. Η πρόσφατη ιστορία όμως περιλαμβάνει την κατάρρευση του Ουκρανικού αεροπλάνου πάνω από το Ιράν το 2020 και του Μαλαισιανού αεροπλάνου πάνω από την Ουκρανία το 2014.

Για να γίνει δεκτή η αίτηση πρέπει να υπάρχουν ορισμένες συνθήκες, όπως δικλείδες ασφαλείας για να αποφευχθεί ενεργοποίηση στο έδαφος ή χρήση εναντίον άλλου αεροσκάφους ή ανθρώπων. Να σημειώσουμε πως η χρήση αντιπυραυλικών συστημάτων στην πολιτική αεροπορία δεν είναι κάτι νέο, αφού η Ισραηλινή El Al χρησιμοποιεί τέτοια συστήματα από το 2004.