Ο Bill Gates ετοιμάζεται να ρίξει πολλά δις στην Ευρώπη για την προστασία του περιβάλλοντος

Στηρίζοντας σύγχρονες τεχνολογίες
14 Ιανουαρίου 2022 20:57
Ο Bill Gates ετοιμάζεται να ρίξει πολλά δις στην Ευρώπη για την προστασία του περιβάλλοντος

Το Breakthrough Energy Catalyst, ένα νέο πρόγραμμα του επενδυτικού fund που προέρχεται από τον δισεκατομμυριούχο ιδρυτή της Microsoft, Bill Gates, ανακοίνωσε πως σκοπεύει να ‘ρίξει’ δισεκατομμύρια δολάρια σε projects τεχνολογιών που αφορούν την κλιματική αλλαγή και την προστασία του περιβάλλοντος, σε Αμερική, Ευρώπη και Ηνωμένο Βασίλειο.

Συγκεκριμένα, μέσα από μια αναλυτική ανάρτηση, αυτή την εβδομάδα το fund αποκάλυψε τα πλάνα του για την Ευρώπη, δημοσιεύοντας ένα αίτημα υποβολής προτάσεων. Πρόκειται για ένα σημαντικό πρώτο βήμα στη σύμπραξη της Breakthrough Energy Catalyst και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω της οποίας θα χρηματοδοτηθούν  projects που θα καταπιάνονται με τα εξής:

  • Καθαρό υδρογόνο
  • Εξαγωγή διοξειδίου του άνθρακα (CO2) απευθείας από την ατμόσφαιρα
  • Βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα
  • Μακράς διάρκειας αποθήκευση ενέργειας

Για την ιστορία, το Catalyst της Breakthrough Energy έκανε το ντεμπούτο του τον περασμένο Ιούνιο, με στόχο τη δημιουργία μιας οικονομίας που θα παράγει μηδενικές εκπομπές άνθρακα και μέσα στο τελευταίο εξάμηνο έχει συγκεντρώσει ήδη 1.5 δισεκατομμύρια δολάρια. Μάλιστα, μέχρι το τέλος του έτους, το fund του Bill Gates φιλοδοξεί να συγκεντρώσει άλλα $3 δις.

Τα χρήματα του fund θα πάνε σε υποσχόμενες τεχνολογίες που ανήκουν στις προαναφερθέντες κατηγορίες, μέσα στα επόμενα πέντε περίπου χρόνια και έπειτα από προσεκτική επιλογή. Μάλιστα, τα projects που θα επιλέγουν στην Ευρώπη ενδέχεται να λάβουν επιπλέον χρηματική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ο Bill Gates φαίνεται πως έχει στρέψει, λοιπόν, την προσοχή του στην κλιματική αλλαγή, δηλώντας στο The Verge τον περασμένο Αύγουστο:

Το σημαντικότερο για όλες αυτές τις τεχνολογίες που αφορούν την κλιματική αλλαγή είναι να μειωθεί το κόστος και να υπάρξει η δυνατότητα να κλιμακωθούν σε γιγαντιαίο επίπεδο.

Αξίζει να αναφερθεί πως χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανάγκης περαιτέρω επενδύσεων είναι η τεχνολογία που αφαιρεί το CO2 από τον αέρα, και ονομάζεται “direct air capture”. Σήμερα, βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο και είναι πάρα πολύ ακριβή, αλλά τα αποτελέσματα που υπόσχεται είναι το λιγότερο αξιοσημείωτα. Το fund του δισεκατομμυριούχου φιλοδοξεί, λοιπόν, να φιλτράρει και να στηρίξει οικονομικά τις πιο υποσχόμενες προτάσεις, σε συνεργασία με τις διάφορες κυβερνήσεις, επενδυτές από τον ιδιωτικό τομέα και όχι μόνο.