Πρόβλημα σε διάφορα HONDA στέλνει την ημερομηνία…20 χρόνια πίσω!

Αρνούνται να δεχτούν το 2022
10 Ιανουαρίου 2022 12:19
Πρόβλημα σε διάφορα HONDA στέλνει την ημερομηνία…20 χρόνια πίσω!

Μια αναπάντεχη έκπληξη επιφύλασσε το 2022 σε διάφορους ιδιοκτήτες HONDA αυτοκινήτων, αφού τα οχήματά τους αρνούνται να δεχτούν το νέο έτος και μετατράπηκαν σε…χρονομηχανές, γυρίζοντας αυτόματα τη χρονολογία στο 2002!

Αναλυτικότερα, τα Honda forums έχουν κατακλειστεί από τις αρχές του έτους με αναφορές χρηστών που επισημαίνουν ότι κάθε φορά που ξεκινούν το αυτοκίνητό τους, η χρονολογία αλλάζει σε 1η Ιανουαρίου του 2002. Το πρόβλημα φαίνεται πως επηρεάζει τα παλιότερα οχήματα που είχαν ενσωματωμένο σύστημα πλοήγησης, με αναφορές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά, για μοντέλα που κυκλοφόρησαν από το 2006 μέχρι το 2014.

Σε όλες τις περιπτώσεις συμβαίνει ακριβώς το ίδιο. Ακόμα και αν ο οδηγός έχει αλλάξει χειροκίνητα την ημερομηνία και την ώρα, την επόμενη φορά που θα πάρει μπρος το αυτοκίνητο, το εσωτερικό του ρολόι αλλάζει στο 2002 και σε λάθος ώρα.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε το θέμα σε ένα Honda CR-V του 2007.

Αξίζει να σημειωθεί πως η HONDA απάντησε στους προβληματισμένους οδηγούς, τονίζοντας πως το πρόβλημα θα συνεχιστεί μέχρι τον Αύγουστο του 2022 και μετά θα διορθωθεί αυτόματα.

Για ποιο λόγο όμως συμβαίνει εξαρχής;

Όπως επισημαίνει το μέσο Jalopnik, μάλλον ο κώδικας του συστήματος πλοήγησης (GPS) είναι αυτός που έχει το bug. Αναλυτικότερα, το GPS χρειάζεται ένα σημείο έναρξης για να λειτουργήσει, το οποίο ορίζεται με ένα 10 ψηφία στο διάδικο σύστημα, αντιπροσωπεύοντας τον αριθμό της εβδομάδας. Ωστόσο, στο δυαδικό σύστημα του 0 και του 1, με 10bit μπορείς να μετρήσεις μέχρι το 1023, οπότε όταν ο αριθμός αυτός φτάνει στην εβδομάδα 1024, πρέπει η μέτρηση να ξεκινά ξανά από το 0. Το λογισμικό της HONDA δεν είχε προβλέψει πως θα χρειαστεί αυτό το rollover στον κώδικα και έτσι τα αυτοκίνητα της ζουν πλέον σε μια πιο απλή εποχή, αφού απαρνιούνται το 2022 για χάρη του 2002.

Αξίζει να σημειωθεί πως κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί με τα GPS συστήματα και το 1999 και το 2019. Περισσότερα σχετικά με το GPS week number rollover φαινόμενο μπορείτε να διαβάσετε πατώντας εδώ.

Tags: