Ο Τεχνητός Ήλιος της Κίνας έσπασε νέο ρεκόρ ξεπερνώντας τον πραγματικό Ήλιο

Ένα βήμα πιο κοντά σε μία ανεξάντλητη πηγή ενέργειας
06 Ιανουαρίου 2022 10:33
Ο Τεχνητός Ήλιος της Κίνας έσπασε νέο ρεκόρ ξεπερνώντας τον πραγματικό Ήλιο

Σχεδόν επτά μήνες μετά το ρεκόρ-ορόσημο στην πυρηνική σύντηξη, ο Τεχνητός Ήλιος της Κίνας έκανε νέο ρεκόρ. Ο tokamak αντιδραστήρας της Chinese Academy of Sciences μπόρεσε να διατηρήσει το καυτό πλάσμα θερμοκρασίας 120 εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου για 1.056 ολόκληρα δευτερόλεπτα. Το πείραμα έσπασε επίσης το ρεκόρ περιορισμού πλάσματος που διατηρούσε ο Tore Supra tokamak αντιδραστήρας στη Γαλλία από το 2003 με 390 δευτερόλεπτα.

Υπάρχουν αρκετές τεχνολογίες προς την επίτευξη της πυρηνικής σύντηξης. Στους αντιδραστήρες tokamak, το πλάσμα υπερθερμαίνεται και περιορίζεται σε σχήμα ντόνατ με τη βοήθεια πανίσχυρων μαγνητικών πεδίων. Διατηρώντας το περιορισμένο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μπορεί να συνεχίσει να παράγει ενέργεια μέσω των αντιδράσεων σύντηξης, ωστόσο αυτό είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο επειδή το πλάσμα είναι χαοτικό και ασταθές.

Για να καταλάβουμε τη δυσκολία του εγχειρήματος, αξίζει να αναφέρουμε πως ο Ήλιος μας έχει στον πυρήνα του θερμοκρασία 15 εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου. Οι 120 εκατομμύρια βαθμοί Κελσίου στον αντιδραστήρα είναι για να αντισταθμίσουμε τη χαμηλότερη πίεση που έχουμε.

Προς το παρόν η πυρηνική σύντηξη -ή αλλιώς μία ανεξάντλητη πηγή ενέργειας- παραμένει άπιαστο όνειρο, αφού ξοδεύουμε περισσότερη ενέργεια από αυτήν που παίρνουμε. Η επιμήκυνση του χρόνου περιορισμού του πλάσματος όμως είναι ένα κρίσιμο βήμα για να κάνουμε την αυτό-τροφοδοτούμενη πυρηνική σύντηξη πραγματικότητα.