Ο άψογος χειρισμός του James Webb έκρυβε ένα bonus για την αποστολή

Η σημασία της ακρίβειας στο διάστημα
31 Δεκεμβρίου 2021 11:17
Ο άψογος χειρισμός του James Webb έκρυβε ένα bonus για την αποστολή

Το James Webb Space Telescope (JWST) εκτοξεύτηκε επιτυχώς τα Χριστούγεννα και βρίσκεται στην πορεία του για το σημείο Lagrange 2 από όπου θα ακολουθεί την τροχιά της Γης. Η αποστολή του έχει διάρκεια ζωής 5 ετών, ωστόσο οι μηχανικοί ελπίζουν πως θα βρίσκεται σε λειτουργία για περίπου μία δεκαετία.

Η αρχή όμως είναι το ήμισυ του παντός και η NASA μόλις ανακοίνωσε πως η αποστολή θα διαρκέσει “σημαντικά περισσότερο από 10 χρόνια”.

Οι λόγοι είναι δύο και οφείλονται στον άψογο σχεδιασμό και χειρισμό της εκτόξευσης. Η εκτόξευση του Ariane 5 πυραύλου έγινε την κατάλληλη στιγμή για να θέσει το JWST στο βέλτιστο μονοπάτι. Από εκεί, έγιναν δύο διορθώσεις πορείας οι οποίες κατανάλωσαν σημαντικά λιγότερα καύσιμα από αυτό που αναμενόταν.

Η πρώτη διόρθωση έλαβε χώρα 12.5 ώρες μετά την εκτόξευση και αντί για 3 ώρες χρειάστηκε να διαρκέσει μόλις 65 λεπτά, βελτιώνοντας ακόμα περισσότερο την πορεία του τηλεσκοπίου και προσθέτοντας 20m/s στην ταχύτητά του. Μία δεύτερη, μικρότερη διόρθωση έγινε στις 27 Δεκεμβρίου και πρόσθεσε ακόμα 2.8m/s στην ταχύτητά του.

Η διάρκεια ζωής του JWST περιορίζεται από τα καύσιμα που διαθέτει για να διατηρεί την τροχιά στο σημείο Lagrange 2 και η βέλτιστη τροχιά που πέτυχαν οι μηχανικοί σημαίνει παραπάνω καύσιμα για το τηλεσκόπιο, που με τη σειρά του σημαίνει μεγαλύτερος χρόνος ζωής και περισσότερες επιστημονικές παρατηρήσεις.

Στο δρόμο για την τελική τροχιά του, το JWST ξεκίνησε να “ξεδιπλώνεται” και ευτυχώς έως τώρα δεν έχουν υπάρξει προβλήματα. Έχει αναπτύξει τα ηλιακά πάνελ και την κεραία επικοινωνίας με τη Γη, ενώ ανέπτυξε μερικώς και την ηλιακή ασπίδα. Η ανάπτυξη της ασπίδας στο διάστημα είναι σύμφωνα με τη NASA το πιο δύσκολο εγχείρημα που έχουν αναλάβει οι μηχανικοί της.