Ο Παγετώνας της Αποκάλυψης καταρρέει και θα επηρεάσει όλο τον πλανήτη

Ο άνθρωπος δεν έχει δει αντίστοιχο φαινόμενο – Δεν υπάρχει σύγκριση
31 Δεκεμβρίου 2021 09:56
Ο Παγετώνας της Αποκάλυψης καταρρέει και θα επηρεάσει όλο τον πλανήτη

Ο παγετώνας Thwaites στη δυτική Ανταρκτική έχει χαρακτηριστεί και ως “Παγετώνας της Αποκάλυψης”, αφού οι επιπτώσεις από την αποκόλλησή του θα είναι καταστροφικές. Έχει μέγεθος σχεδόν όσο η Βρετανία και οι επιστήμονες θεωρούν πως περιέχει αρκετό πάγο ο οποίος αν λιώσει θα αυξήσει τη στάθμη της θάλασσας κατά 65 εκατοστά. Η συνεργασία τους μέσω του International Thwaites Glacier Collaboration αποκαλύπτει ραγίσματα και υποχωρήσεις στο ανατολικό κομμάτι του και προβλέπουν πως μπορεί να καταρρεύσει και να σπάσει όπως ένα παράθυρο αυτοκινήτου μέσα σε πέντε χρόνια.

Δε θα διαλυθεί γρήγορα στη θάλασσα, αλλά η διαδικασία είναι ίδια. Ο πάγος σπάει και μπορεί να εξαφανιστεί μέσα σε μία δεκαετία. Αντιμετωπίζουμε ένα γεγονός που δεν έχει δει ποτέ η ανθρωπότητα. Δεν υπάρχει κάποιο μέτρο σύγκρισης.

Οι επιπτώσεις από τον Thwaites δε σταματούν εκεί, αφού μία κατάρρευσή του θα συμπαρασύρει και άλλους παγετώνες μέσω μίας αλυσιδωτής αντίδρασης, όπως ο επίσης τεράστιος παγετώνας Pine Island. Από το 2000 που το μελετούν οι επιστήμονες, έχει χάσει 1.000 δισεκατομμύρια τόνους πάγους στη θάλασσα και η ταχύτητα ροής του έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια. Οι ολοένα και θερμότερες θερμοκρασίες των ωκεανών διαβρώνουν από κάτω τον πάγο που συγκρατεί τον παγετώνα και μία κατάρρευσή του θα αυξήσει σημαντικά τη ροή του προς τον ωκεανό.

Πάνω από 250 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε παράκτιες περιοχές μόλις 1 μέτρο πάνω από την παλίρροια και το λιώσιμο του παγετώνα θα ήταν καταστροφικό για αυτούς και για τεράστιες παράκτιες πόλεις, οδηγώντας σε μαζικές μεταναστεύσεις και άγνωστα οικονομικά μονοπάτια.

Τα θεωρητικά μοντέλα στην πράξη μεταφράζονται σε πολλές ζωές και χρήματα. Το πιο πιθανό μέρος να παράγει το χειρότερο σενάριο είναι ο Thwaites. Ή για να το πούμε πιο απλά, αν υπάρξει μία κλιματική καταστροφή, μάλλον θα ξεκινήσει με τον Thwaites. Αν ο Thwaites καταρρεύσει, θα συμπαρασύρει το μεγαλύτερο κομμάτι της δυτικής Ανταρκτικής. Οπότε είναι κρίσιμο να έχουμε μία πιο ακριβή εικόνα για το πώς θα συμπεριφερθεί ο παγετώνας τα επόμενα χρόνια.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Cooperative Institute for Research in Environmental Sciences.