James Webb Space Telescope: Εκτοξεύθηκε επιτυχώς μετά από χρόνια αναμονής (ΒΙΝΤΕΟ)

Το χριστουγεννιάτικο δώρο της επιστήμης
26 Δεκεμβρίου 2021 09:24
James Webb Space Telescope: Εκτοξεύθηκε επιτυχώς μετά από χρόνια αναμονής (ΒΙΝΤΕΟ)

Μπορεί να χρειάστηκαν δεκαετίες υπομονής, αλλά το ισχυρότερο διαστημικό τηλεσκόπιο του κόσμου και ένα από τα πιο σημαντικά επιστημονικά εργαλεία της ανθρωπότητας, εκτοξεύτηκε με επιτυχία στο διάστημα από τη Νότια Αμερική, με τον Ariane 5 πύραυλο της γαλλικής Arianespace. Η εκτόξευση του James Webb Space Telescope (JWST) σηματοδοτεί τη σημαντικότερη διαστημική αποστολή εδώ και δεκαετίες, καθώς το τηλεσκόπιο αναμένεται να αλλάξει τον τρόπο που μελετάμε τα βάθη του σύμπαντος, ξεκλειδώνοντας πολλά από τα μυστικά του.

Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε χωρίς προβλήματα και το JWST το οποίο αποτελεί συνεργασία της NASA με την ευρωπαϊκή και την καναδική υπηρεσία διαστήματος, θα τεθεί σε ένα μήνα περίπου σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, ακολουθώντας την τροχιά της Γης από το δεύτερο σημείο Lagrange.

Ο αρχικός προγραμματισμός του JWST έκανε λόγο για εκτόξευση το 2007 και κόστος $1 δισεκατομμύριο. Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε τελικά χθες, μετά από μία μεγάλη σειρά καθυστερήσεων που εκτόξευσαν το κόστος στα $9.7 δις. Η διάρκεια της αποστολής του είναι μόλις μία πενταετία, ωστόσο όλοι εύχονται να κρατήσει παραπάνω, όπως κάνει ακόμα το ιστορικό Hubble, προσφέροντάς μας άπλετη γνώση για το σύμπαν.