Έρχονται οι πρώτοι PCIe 5.0 SSDs για γελοία υψηλές ταχύτητες

Αποκαλύφθηκαν λίγο πριν την CES 2022
23 Δεκεμβρίου 2021 12:26
Έρχονται οι πρώτοι PCIe 5.0 SSDs για γελοία υψηλές ταχύτητες

Απέχουμε μερικές ημέρες από την CES 2022, το μεγαλύτερο event τεχνολογίας της χρονιάς, και τόσο η Samsung όσο και η Adata προετοιμάζουν το έδαφος, χαρίζοντάς μας μια κλεφτή ματιά στους πρώτους PCIe 5.0 SSDs του κόσμου.

Αναλυτικότερα, τα νέα μοντέλα των δύο εταιριών υπόσχονται αστρονομικές ταχύτητες ανάγνωσης έως και 14GBps και ομοίως γρήγορη εγγραφή δεδομένων. Πρακτικά η νέα αυτή γενιά solid state αποθηκευτικών μέσων θα είναι δύο φορές γρηγορότερη από τους PCIe 4.0 που συναντούσαμε μέχρι τώρα.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, η Adata σκοπεύει να παρουσιάσει δύο νέους PCIe 5.0 NVMe M.2 SSDs με αποθηκευτικό χώρο έως και 8TB. Συγκεκριμένα, ο Project Nighthawk SSD της είναι αυτός που μπορεί να καταφέρει ταχύτητες sequential read/write έως και 14/12GBps, χάρη στο Silicon Motion SM2508 controller του. Από την άλλη, ο Project Blackbird SSD, ο οποίος λογικά θα είναι οικονομικότερος, πετυχαίνει ταχύτητες 14/10GBps. Για την ώρα δε γνωρίζουμε τιμές ή ημερομηνίες κυκλοφορίας, ωστόσο αυτό θα αλλάξει πιθανότατα κατά τη διάρκεια της έκθεσης.

Από την άλλη, η Samsung αποκάλυψε τον PM1743 SSD. Πρόκειται για ένα μοντέλο που δεν απευθύνεται στο ευρύ καταναλωτικό κοινό, αλλά σε enterprise πελάτες. Ωστόσο, φέρνει στο προσκήνιο τη νέα 6ης γενιάς v-NAND της εταιρίας, υποστηρίζοντας φυσικά το PCIe 5.0.

Ο PM1743 είναι ικανός για ταχύτητες ανάγνωσης έως 13GBps και ταχύτητα εγγραφής έως 6.6GBps, με χωρητικότητα που ξεκινά από τα 1.92TB και φτάνει τα 15.36TB! Πρόκειται για ένα μοντέλο που θα δούμε στους servers κάποια στιγμή το 2022, αφού η μαζική παραγωγή του θα ξεκινήσει στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.