Jack Dorsey: Το κεφάλαιο ελέγχει το Web3, όχι εσείς

“Το Bitcoin θα αντικαταστήσει το δολάριο”
22 Δεκεμβρίου 2021 10:26
Jack Dorsey: Το κεφάλαιο ελέγχει το Web3, όχι εσείς

Ο Jack Dorsey άναψε φωτιές στο Twitter με μία σειρά από tweets που υποστηρίζουν ότι το Web3 είναι υπό τον έλεγχο των θεσμικών επενδυτών και όχι του κόσμου. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή για να γίνουν κατανοητά.

Το Web3 ή Web 3.0 είναι ακόμα σε βρεφικό στάδιο και αποτελεί το διάδοχο του Web2, της έκδοσης του internet που υπάρχει σήμερα. Το Web3 είναι μία αποκεντρωμένη έκδοση του internet βασισμένη στο blockchain, την ίδια τεχνολογία που υπάρχει πίσω από τα κρυπτονομίσματα και τα NFTs. Μία πληθώρα επιχειρηματιών αυτή τη στιγμή προσπαθούν να σχεδιάσουν και να δημιουργήσουν τις τεχνολογίες και τα πρωτόκολλα στα οποία θα βασίζεται το Web3. Οι υπέρμαχοι του Web3 υποστηρίζουν πως το internet σήμερα ελέγχεται από λίγες εταιρίες-κολοσσούς, όπως η Amazon, η Apple, η Alphabet και η Meta, οι οποίες έχουν συγκεντρώσει ασύλληπτες ποσότητες πληροφοριών και δεδομένων που έχουν μοιραστεί στο internet. Έτσι, πολλοί ελπίζουν πως η αποκεντρωμένη φύση του Web3 θα δώσει τον έλεγχο στον απλό κόσμο και όχι στις εταιρίες. Προς απογοήτευσή τους, ο Jack Dorsey έχει διαφορετική άποψη.

Δε σας ανήκει το “web3”. Ανήκει στους επενδυτές και τις εταιρίες. Δε θα ξεφύγει ποτέ από τα κίνητρά τους. Είναι τελικά μία συγκεντρωτικοποιημένη οντότητα με άλλο όνομα. Να ξέρετε που μπλέκετε…

Το tweet έγινε γρήγορα viral, προκαλώντας αντιδράσεις, τις οποίες ο Dorsey δεν άφησε αναπάντητες, ενώ σχολίασε πως το δολάριο θα αντικατασταθεί από το Bitcoin. Ανεξαρτήτως από το αν συμφωνείτε με τον Dorsey, τα λεγόμενά του έχουν ένα ψήγμα αλήθειας.

Μία νέα μελέτη του γραφείου εθνικών ερευνών των ΗΠΑ που έφερε στο φως η Wall Street Journal αποκαλύπτει πως το 0.01% αυτών που έχουν στην κατοχή τους Bitcoin, ελέγχουν το 27% του συγκεκριμένου ψηφιακού νομίσματος, ενώ μία άλλη μελέτη από το Nature βρήκε πως το 10% των NFT επενδυτών έκαναν το 85% όλων των συναλλαγών NFT.