Ματωμένος Αετός: Η αποτρόπαια εκτέλεση των Βίκινγκ ήταν ανατομικά σωστή

Νέα μελέτη διερευνά το μύθο
20 Δεκεμβρίου 2021 10:00
Ματωμένος Αετός: Η αποτρόπαια εκτέλεση των Βίκινγκ ήταν ανατομικά σωστή

Οι Βίκινγκ άκμασαν μεταξύ του 8ου και του 11ου αιώνα μ.Χ. και έμειναν γνωστοί στην ιστορία ως ατρόμητοι και ιδιαίτερα βίαιοι πολεμιστές. Μία ιεροτελεστία ειδικότερα έχει προκαλέσει αίσθηση και έχει προβληθεί στην τηλεοπτική σειρά Vikings, στο video game Assassins Creed: Valhalla, καθώς και στη σουηδική ταινία του 2019 Midsommar. Ο λόγος για τον “Ματωμένο Αετό”, μία εκτέλεση την οποία οι Βίκινγκ επέβαλλαν στους πιο μισητούς εχθρούς τους.

Η διαδικασία ήθελε το θύμα δεμένο και τον εκτελεστή να ανοίγει το δέρμα της πλάτης και να κόβει τα πλευρά από τη σπονδυλική στήλη, βγάζοντας έξω τους πνεύμονες και τοποθετώντας τους στα πλευρά τα οποία έμοιαζαν πλέον με φτερά πουλιού. Για δεκαετίες όμως, οι ερευνητές απέρριπταν την ύπαρξη του Ματωμένου Αετού ως μύθο. Δεν έχουν βρεθεί ποτέ αρχαιολογικά στοιχεία για αυτό και οι Βίκινγκ δεν το έχουν καταγράψει, καθώς οι ιστορίες τους μεταφέρονταν μόνο από ποίηση και τραγούδια πριν γίνουν γραπτά κείμενα αιώνες αργότερα. Έτσι, η ιεροτελεστία απορρίφθηκε ως απίθανη και αποδόθηκε στην επιθυμία των Χριστιανών να δημιουργήσουν την εικόνα του βάρβαρου για τους Βίκινγκ.

Ωστόσο επιστήμονες από τους τομείς της αρχαιολογίας και της ιατρικής θέλησαν να προσπεράσουν το ερώτημα αν υπήρχε όντως ο Ματωμένος Αετός και αντί αυτού έθεσαν το ερώτημα “μπορούσε να γίνει;”. Και η απάντηση είναι ναι.

Όπως αποκαλύπτουν στο The Conversation, χρησιμοποιώντας την τωρινή μας γνώση για την ανατομία και τη φυσιολογία, βρήκαν πως η ιεροτελεστία ήταν μεν δύσκολη, αλλά απόλυτα πιθανή ακόμα και με τα εργαλεία της εποχής. Ωστόσο τονίζουν πως ακόμα κι αν πραγματοποιούταν πολύ προσεκτικά, το θύμα θα πέθαινε πολύ γρήγορα και οποιαδήποτε προσπάθεια αναδιαμόρφωσης των πλευρών ως φτερά ή αφαίρεσης των πνευμόνων θα γινόταν πρακτικά σε ένα νεκρό σώμα.

Οι ερευνητές σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση θεωρούν πως ο Ματωμένος Αετός μπορεί να έλαβε χώρα στην εποχή των Βίκινγκ. Είναι ανατομικά πιθανός και εντάσσεται στις γενικότερες κοινωνικές συνήθειες των Βίκινγκ σχετικά με την εκτέλεση και το χειρισμό των πτωμάτων σε συνάρτηση με τα θέματα τιμής. Ο Ματωμένος Αετός επιβαλλόταν μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, συνήθως όταν ένας κρατούμενος πολέμου είχε υποβάλλει τον πατέρα του εκτελεστή σε ένα ντροπιαστικό θάνατο, με την ιεροτελεστία αυτή να είναι ένας τρόπος να ανακτηθεί η χαμένη τιμή των συγγενών του θύματος.