Το Perseverance βρήκε οργανικά μόρια - Τι σημαίνει αυτό για τη ζωή στον Άρη;

Μία εντυπωσιακή ανακάλυψη!
17 Δεκεμβρίου 2021 11:00
Το Perseverance βρήκε οργανικά μόρια - Τι σημαίνει αυτό για τη ζωή στον Άρη;

Το Perseverance rover της NASA επιβεβαίωσε την ύπαρξη οργανικών μορίων στους βράχους και τη σκόνη στο βάθος του κρατήρα Jezero, επιβεβαιώνοντας πως σχηματίστηκε από λιωμένο ηφαιστειακό μάγμα. Σημειώστε εξ αρχής πως δε μιλάμε για απόδειξη ζωής στον Άρη, αφού οργανικά στοιχεία είναι αυτά που περιλαμβάνουν δεσμούς υδρογονανθράκων, οι οποίοι μπορούν να σχηματιστούν και από μη βιολογικές διεργασίες. Μάλιστα οργανικά στοιχεία έχουν βρεθεί και στο παρελθόν από το Curiosity rover και το Mars Express orbiter.

Η ανακάλυψη του Perseverance όμως διαφέρει από τις άλλες, αφού μας λέει πως οι βράχοι του Άρη μπορούν να διατηρήσουν αυτά τα στοιχεία στο πέρασμα των αιώνων, κάτι που αυτομάτως σημαίνει πως μπορεί να διατηρηθεί και κάποια βιολογική οργανική ύλη που πιθανόν να υπάρχει στον πλανήτη.

Το νέο όργανο SHERLOC μας δίνει τη δυνατότητα να χαρτογραφήσουμε τη διάσπαρτη διανομή των οργανικών υλών μέσα στους βράχους και να τις συσχετίσουμε με τα ορυκτά που βρίσκουμε εκεί. Αυτό μας βοηθά να καταλάβουμε το περιβάλλον κατά το οποίο σχηματίστηκαν οι οργανικές ενώσεις. Χρειάζεται περισσότερη ανάλυση για να διαπιστώσουμε τη μέθοδο παραγωγής των οργανικών που βρήκαμε.

Το Perseverance είναι εξοπλισμένο με μία πλατφόρμα οργάνων για επιστημονικές αναλύσεις, ωστόσο διαθέτει και 43 δοχεία τα οποία θα γεμίσει με γεωλογικά δείγματα για να επιστρέψουν στη Γη με μία μελλοντική αποστολή ανάκτησης, έτσι ώστε να μελετηθούν διεξοδικά από τους επιστήμονες. Ακόμα και με τις περιορισμένες αναλυτικές δυνατότητές του όμως, το Perseverance προσφέρει στους επιστήμονες ανεκτίμητες πληροφορίες που θα βοηθήσουν και στο σχεδιασμό των μελλοντικών αποστολών.

Όταν τα δείγματα αυτά επιστρέψουν στη Γη, θα είναι μία πηγή επιστημονικών μελετών και ανακαλύψεων για πολλά χρόνια.